Strona główna Diety Prawda o pieczywie

Prawda o pieczywie

817
PODZIEL SIĘ

Pieczywo jest podstawą żywienia – przynajmniej takie jest przekonanie większości osób. Podobnie jak przy innym produkcie spożywczym, jakim jest mięso, jeśli ktoś nie je pieczywa to zastanawiamy się co on tak naprawdę je i jak to możliwe, że wygląda na zagłodzonego? Prawda o chlebie i pieczywie jest dość przykra dla wszystkich jego fanów.

Czy pieczywo jest źródłem witamin?

Powszechnie wiadomo, że zboża są najlepszym źródłem witamin z grupy B, a te z kolei są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania niemal wszystkich układów narządów człowieka, w tym pełnią ogromnie ważną rolę w układzie nerwowym, odżywiają skórę, krew, wpływają na pracę układu krwionośnego. Wiedząc to, zaleca się zjadanie dużych ilości pieczywa, jako źródła tych witamin. Tymczasem niestety pieczywo nie jest dobrym ich dobrym źródłem. Przez to wielu ludzi, których podstawą żywienia jest właśnie chleb, cierpi po prostu na niedobór tych witamin. Smutna prawda jest taka, że jest to większa część społeczeństwa. Dzieje się tak dlatego, że w ostatecznej formie pieczywo jest pozbawione witamin z grupy B, jak również większości innych wartości odżywczych, które niewątpliwie posiadało ziarno przed przeróbką.

Wartości odżywcze białego pieczywa

Białe pieczywo nie ma właściwie żadnych wartości odżywczych. Ludzie jedzą je, gdyż w początkowej fazie daje poczucie sytości. Jednak ze względu na wysoki indeks glikemiczny powoduje wilczy głód już niedługo po śniadaniu. Zaskakujące jest to że pieczywo białe ma mniejszą wartość odżywczą niż czekolada. Znajdują się tu śladowe ilości witamin z grupy B. Tak naprawdę w czekoladzie znajdziemy więcej wapnia, żelaza, potasu oraz magnezu, niż w białym pieczywie. Dlatego oprócz roli skutecznego zapychacza nie przynosi ono większych korzyści dla zdrowia.

Pieczywo razowe – lepsze?

Dietetycy wiedząc iż chleb biały nie jest najlepszym rozwiązaniem na drodze do zdrowia, zalecają zjadanie pieczywa ciemnego. Rzeczywiście pełnoziarniste, ciemne pieczywo ma zachowanych znacznie więcej wartości odżywczych. Problem w tym, że na rynku trudno spotkać taki rodzaj chleba, a jeśli już to jest on drogi. Zaleca się spożywanie pieczywa z mniej więcej 90% pełnego ziarna, tymczasem produkty dostępne w sklepach posiadają go najwięcej w 80%. Najczęściej tak zwane pieczywo razowe zawiera bardzo niewielką ilość mąki razowej, wymieszanej z białą mąką. Nie stanowi często nawet połowy zawartości mąki w chlebie. Warto również wiedzieć, że nie każdy chleb wyglądający na razowy jest razowy. Nie jest sztuką przyciemnić skórkę chleba lub zabarwić ciasto karmelem. Tak jest w przypadku popularnych bułek grahamek. Nie wyglądają one na białe pieczywo, ale niestety bliżej im do niego, niż do pieczywa razowego.

Sposoby na zdrowie bez pieczywa

Przede wszystkim warto uświadomić sobie, że człowiek wcale nie potrzebuje jeść takich ilości chleba, jakie zjada w tej chwili, by być zdrowym. W ogóle nie ma przymusu zjadania chleba, wielu ludzi już z niego całkowicie zrezygnowało – dla zdrowia lub z powodu choroby, na przykład ostrej nietolerancji glutenu. Osoby, jakie zrezygnowały z jedzenia chleba powinny:

Uzupełniać witaminy z grupy B i pierwiastki. A więc jedzenie zbóż jest wskazane. Nie muszą być podstawą żywienia, lecz są dobrym źródłem witamin z grupy B, oraz takich minerałów jak wapń, krzem, żelazo, magnez, potas, fosfor i wiele innych pierwiastków, w tym śladowych. Dobrym źródłem tych składników odżywczych są płatki pełnoziarniste owsiane i nie tylko. Ważnym elementem diety osób nie jadających pieczywa powinny być kasze na przykład jaglana. Warto również uzupełniać dietę w warzywa strączkowe, takie jak fasola, ciecierzyca, soczewica.

Prawdziwe pieczywo razowe na zakwasie

Dziś już wielu ludzi, szczególnie z młodszego pokolenia, nie ma pojęcia jak powinien wyglądać prawdziwy chleb. To, co otrzymujemy w sklepie, wypiekane jest z niewielkiej ilości ciasta, które rosnąć wypełnia się… powietrzem. Już po kilku godzinach takie pieczywo zaczyna wysychać. Tymczasem chleb na zakwasie charakteryzuje się tym, że jest zbity i zachowuje wysoką wilgotność przed długi czas.

Zapach chleba przywodzi na myśl wiele wspaniałych wspomnień, nie wyobrażamy sobie bez niego śniadania. Dla osób, które tęsknią za nim jest sposób na jego uzyskanie. Takiego pieczywa próżno szukać w sklepach i supermarketach, lecz wciąż są osoby, które je wypiekają. Warto dowiadywać się, czy nie ma takich osób w okolicy, a może mama albo babcia je wypieka. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby również samodzielnie wypiekać prawdziwy chleb. Nie jest to zadanie skomplikowane, lecz trzeba poświęcić mu nieco czasu. Ponadto ze względu na swoje właściwości chleb na zakwasie jest dość ciężkostrawny, dlatego nie jest zalecane zajadanie się nim zbyt często. Tutaj chleb razowy kupiony oraz nawet pieczywo białe mają przewagę, gdyż są lekkostrawne. Chleb razowy na zakwasie jest jednak doskonały na śniadanie, pozwalając na długo zachować uczucie najedzenia.