Strona główna Diety Produkty niewskazane przy trądziku

Produkty niewskazane przy trądziku

1155
PODZIEL SIĘ

Trądzik to przykra dolegliwość, chociaż trwale nie uszkadza zdrowia, to z pewnością szpeci i powoduje zaniżoną samoocenę, a w trudnych przypadkach nawet jest przyczyną depresji. Nic dziwnego, że setki ludzi poszukuje recepty na zmniejszenie krost i stanu zapalnego skóry.

Czy dieta powoduje trądzik?

Trądzik jest chorobą uciążliwą, ponieważ nie ma on jednoznacznej przyczyny. U młodych ludzi jest spowodowany gospodarką hormonalną, u osób dorosłych z trądzikiem również, chociaż w mniejszym stopniu i nie zawsze właśnie z powodu hormonów płciowych. Trądzik najczęściej nie jest bezpośrednio spowodowany dietą, ponieważ jedne osoby mogą jeść bardzo źle, a ich cera i tak jest bez zarzutu, podczas gdy dieta innej osoby jest relatywnie zdrowa, jednak zawsze znajdzie się kilka denerwujących krostek. Niemniej jednak wiadomo, że spożywanie pewnych produktów spożywczych w sposób znaczący zaostrza zmiany trądzikowe. Wielu ludzi nie zwraca na to uwagi, ponieważ zanim wystąpią zmiany trądzikowe mija doba, czyli okres czasu, kiedy organizm radzi sobie z trawieniem spożytego posiłku. Samo wyrzucenie ich z diety sprawia, że skóra wygląda znacznie lepiej. W wielu przypadkach zmiana diety jest w stanie wyeliminować trądzik do zera bez konieczności zażywania antybiotyków. Bowiem to właśnie składniki naszych posiłków zaostrzają stan zapalny. Bywa, że dana osoba jest dodatkowo uczulona na jakiś składnik diety, wynikiem jest brzydki stan cery. Dlatego nawet gdy sytuacja wydaje się beznadziejna warto przez dłuży czas spróbować diety, a dopiero gdy absolutnie nic nie pomoże na zmiany trądzikowe, zastosować ostrzejsze środki.

Produkty zaostrzające zmiany trądzikowe

Chleb pszenny. Mąka z pszenicy nie tylko zawiera nietolerowane i ciężkostrawne białka, ale także ma wysoki indeks glikemiczny. Wysoki poziom cukru we krwi pobudza hormony płciowe przez co pojawia się trądzik. Jedzenie chleba pszennego nie jest wskazane, ponieważ przez długi czas zalega on w jelitach, czyli potocznie mówiąc “zatyka”. Zmniejsza to sprawność jelit i nastręcza im trudności w przetworzeniu. Organizm musi sobie z nadmiarem toksyn poradzić w inny sposób – usuwając zanieczyszczenia przez skórę. Wynikiem jest zaostrzenie trądziku. Aby uniknąć tych przykrych dolegliwości wystarczy zamienić chleb pszenny na żytni, najlepiej razowy. Nie powoduje on w takim stopniu trądziku, jest lepiej strawny. Istnieje również możliwość całkowitego wyeliminowania pieczywa z diety lub jedzenia go okazjonalnie.

Mleko i nabiał. Mleko z kartonu ma bardzo mało wspólnego z prawdziwym mlekiem od krowy. Ponadto mleko ma wysoki indeks glikemiczny, a u osób cierpiących na insulino oporność, czyli nadmierną wrażliwość na insulinę, powoduje to zaostrzenie zmian trądzikowych. Ponadto w mleku znajdziemy kazeinę i laktozę, której większość ludzi po prostu nie toleruje. Objawami nietolerancji są wzdęcia, ból brzucha, złe samopoczucie i właśnie nadmierny trądzik. Istnieje wiele produktów, jakie z powodzeniem zastępują nabiał, zawierają porównywalną i większą ilość wapnia i witamin, dlatego nie trzeba się bać niedoborów. Okazjonalnie można pozwolić sobie na wypicie kefiru, maślanki lub zjedzenie jogurtu naturalnego. Nie zawierają one cukru laktozy wobec tego mają mały indeks glikemiczny oraz są lżej strawne niż zwykłe mleko.

Słodycze i cukier. Bardzo wpływają na indeks glikemiczny, ponadto zawierają również mleko, pszenicę, czyli to, co jest zabronione na diecie dla osób z trądzikiem. Co więcej osoby takie nie powinny zjadać również takich produktów jak miód, suszone owoce, rodzynki. One także mają wysoki indeks. Przynajmniej lepiej zjadać je od czasu do czasu, a nie codziennie.

Tłuszcz zwierzęcy, potrawy smażone. Zajadanie się smażonymi frytkami, kurczakiem, częste stołowanie się w fast foodach to jedna z największych zbrodni jaką popełniamy na naszej skórze. W takich miejscach używa się ogromnej ilości tłuszczu, ponadto jest on używany przez wiele dni bez wymiany. Zawiera zatem ogromną ilość zanieczyszczeń. Dawka, z jaką muszą sobie poradzić nasze ciała. Tłuste potrawy powodują również wzmożone wydzielanie łoju, a jak wiadomo osoby z trądzikiem mają z tym nie mały kłopot. Jedzenie nadmiernej ilości tłuszczu spowoduje z pewnością wysyp kilkunastu nowych krost. Warto z diety wyrzucić również konserwy mięsne, mięso przetworzone w znaczny sposób, czyli wędliny, kiełbasy, szynki.

Potrawy zwiększające ilość sebum. Istnieją potrawy, które pobudzają wydzielanie sebum, czyli łoju przez pory skóry. Są to niektóre owoce morza, jak krewetki, oraz potrawy znane z kuchni wschodniej, jak sushi. Sól jodowana i duża ilość przypraw także nie są wskazane, z tego samego powodu. Nie zaleca się oczywiście jedzenia konserwantów w żywności, czyli jedzenia wysoko przetworzonego. Powoduje ono uczulenia, alergie i podrażnienia, a w rezultacie zaostrzenie trądziku.

Czy owoce i warzywa mogą być niezdrowe dla cery?

Owoce i warzywa są uznawane za dobre dla cery, ale tylko te, które są świeże i odpowiednio przechowane. Te zgniłe nadają się tylko do kosza, nawet jeśli owoc jest naruszony tylko w jednym miejscu, a reszta wydaje się w porządku. Grzyby i pleśń obecna w takich owocach i warzywach produkują toksyny.