Przedawkowanie naturalnych suplementów

Zdrowie jest ważne, o czym wie każdy z nas. Każdy z nas kupuje również wiele suplementów diety. Niektórzy są uświadomieni, że nie jest potrzebna taka ich ilość zdrowej osobie. Ale jesteśmy równie podatni na w pełni naturalne suplementy. Okazuje się jednak, że i je należy stosować z umiarem i rozsądkiem. To, że są naturalnie nie oznacza, że nie mogą być spożywane bez umiaru. Oto kilka zdrowych suplementów, które mogą w nadmiarze zaszkodzić.

Czy można przedawkować witaminę D?

Najlepiej przyswajalną formą tej witaminy jest witamina D oznaczona numerem trzy (D3). To suplement diety. W naturalnych warunkach najwięcej tej witaminy syntezujemy z pomocą światła słonecznego. Dzieje się to przez około cztery miesięcy w roku. Dzięki temu w organizmie jest zmagazynowana ilość witaminy D, która ma nam służyć aż do następnego lata. To właśnie w fakcie, że witamina ta jest syntezowana w organizmie na dłuższy czas tkwi największy problem. Witamina D jest reklamowana jako niezbędny suplement, na czym wiadomo zarabiają również jej producenci. Okazuje się, że chociaż witamina D nie jest toksyczna, to zdarza się jej przedawkowanie, szczególnie w momencie, kiedy tak naprawdę nie potrzebujemy suplementacji, a i tak ją stosujemy. Lekarze ostrzegają, że nadmiar witaminy D jest tak samo groźny jak jej niedobór. Powoduje zaburzenia w centralnym ośrodku nerwowym, czyli w mózgu. Może to spowodować nawet dość poważne problemy psychiczne, zaostrzenie chorób umysłowych, depresję, złe samopoczucie. U kobiet powstają problemy z regularnym miesiączkowaniem, bywa, że miesiączka w ogóle się zatrzymuje. Doraźnie pojawiają się mdłości, kłopoty żołądkowe, biegunka. Najwięcej szkód nadmiar witaminy powoduje u rozwijającego się płodu, deformując jego ciało. Dlatego tak istotne jest, by nie dać się reklamie i nie brać witaminy D, tylko dlatego, że jest na to bum. Może wcale nie potrzebujemy suplementacji. Pozwólmy w pierwszej kolejności by nasz organizm sam mógł wprowadzić jak największą równowagę. Przy suplementacji ważne jest również robienie przerw co jakiś czas, o czym mało kto słyszy.

Chlorella a rtęć

Alga morska chlorella jest bardzo popularna w wielu kręgach. Rzeczywiście ma duże znacznie biologiczne dla człowieka. Warto jednak wiedzieć, że nie każda alga jest dobra do spożycia. Niektóre algi pochodzą z terenów mórz i oceanów, które są zanieczyszczone w dużym stopniu rtęcią. Chlorella jest natomiast znana z tego, że bardzo dobrze pochłania rtęć. Następnie jest spożywana bezpośrednio przez człowieka lub przez ryby, które zjada człowiek. Dochodzi do przekształcenia rtęci na bardzo groźny i toksyczny dla nas związek. Dlatego zanim zakupimy algi morskie, trzeba upewnić się, że są dobrej jakości, pochodzą z hodowli znanych z czystości. Niestety za taką algę trzeba będzie zapłacić nieco większe pieniądze, ale zdecydowanie warto.

Kombucza grzyb herbaciany

Kombucza to popularny napój powstały z grzybów i drożdży żyjących w symbiozie, które żywiąc się cukrem produkują probiotyk. Jest on dobry dla jelit, pomaga w utrzymaniu odpowiedniej równowagi w nich, pomaga zapobiegać chorobom, zwiększa przyswajalność składników odżywczych z jedzenia. Sama ma wiele witamin i mikroelementów. Jednak kombucza nie służy wszystkim. Nadmierne jej spożycie może przyczyniać się do rozwinięcia nadwagi, szczególnie przy spożyciu produktów zawierających duży indeks glikemiczny, czyli pieczywa białego, słodyczy. Tkanka tłuszczowa odkłada się wówczas błyskawicznie. Ponieważ jelita są odpowiedzialne za samopoczucie u niektórych osób występuje obniżenie nastroju. Nadmiar kombuczy wiąże się również z bólami głowy, mdłościami. Wskazane jest picie jej z umiarem, stopniowo zwiększając ilość wypijanego napoju, a przy wystąpieniu objawów, odstawienie kombuczy.

Naturalna siarka MSM

Siarka w postaci naturalnej, czyli metylosulfonylometan, jest wskazana dla osób, które zauważają problemy z cerą, skórą, mają kłopoty z przetłuszczającymi się, słabymi, cienkimi włosami, kruchymi paznokciami. To także lekarstwo dla tych chorujących na artretyzm, problemy ze stawami. Wszystko dlatego, że siarka jest głównym budulcem włosów, paznokci, chrząstek w organizmie. Jednocześnie w świeżym jedzeniu jest naturalnej siarki, bez smaku i zapachu, całkiem spora ilość. Dlatego zbilansowana dieta w zupełności wystarczy do utrzymania zdrowia, pięknych włosów, sprawnych stawów i mocnych paznokci. Suplementacja MSM jest wskazana w przypadku znaczących niedoborów i chorób. Jednak istnieje grupa osób, które nie powinny zażywać zbyt dużych ilości siarki i jedzenia wysoko siarkowego. Są to osoby ze znacznie podwyższonym poziomem rtęci w organizmie. Niestety naszą codziennością jest fakt, że każdy z nas jest codziennie narażony na działanie rtęci. Każdy z nas ma jej w organizmie więcej niż powinien, poziom jej z pewnością nie wynosi zero. Niekiedy poziom przekracza ten punkt, kiedy organizm sobie z nim dobrze radzi. Wówczas spożycie siarki powoduje różne zaburzenia. Siarka jest znanym neutralizatorem rtęci. Wchodzi z nią w reakcję i powoduje tworzenie się siarczku rtęci, który jest niegroźny dla otoczenia, w przeciwieństwie do rtęci, a w szczególności jej par. Przy spożyciu siarki u osób z podwyższoną rtęcią następuje większe uwalnianie się tioli, co powoduje obniżony nastrój, złe samopoczucie.

Poprzedni

Jedząc to nie schudniesz

Krzem to życie

Następny

Dodaj komentarz