Ciekawostki

Strona główna Ciekawostki

Właściwości soli leczniczej w detoksie oraz pielęgnacji urody

Sól w naszym codziennym życiu pełni ważne role. Z jednej strony jest niezbędna do przeżycia i prawidłowej pracy całego organizmu, z drugiej jej nadmiar...

Rośliny i zioła w walce z cukrzycą

Cukrzyca jest schorzeniem, na które zapada coraz więcej osób. Za pomocą właściwiej diety oraz stosowania leków, a także przy prowadzeniu zdrowego trybu życia, cukrzyca...

Styl życia według makrobiotyki

Makrobiotyka to styl życia, w którym wierzy się, że jedzenie ma wielki wpływ na życie człowieka oraz jego funkcjonowanie. Makrobiotycy są zdania, że dobrze...

Naturalne leki przeciwdepresyjne

Depresja jest chorobą, która dotyka coraz większą liczbę osób w społeczeństwie. Co czwarta osoba potrzebuje pomocy psychiatry i psychologa, ale istnieje również grupa osób,...

Dieta raw – czym jest i dla kogo jest przeznaczona?

Świat przeżywał już różne mody na diety. Ludzie, którzy od jakiegoś czasu są na diecie wegańskiej, chcą spróbować czegoś nowego. Tym czymś jest jedna...

Znaczenie siarki w pożywieniu

Siarka jest bardzo istotnym elementem codziennego żywienia. Wielu ludzi jednak na co dzień zapomina o niej, oraz jej ciekawych właściwościach. Tymczasem siarka nie tylko...

Sposoby na zaoszczędzenie żywności

Marnotrawstwo żywności to jeden z największych problemów współczesnego świata. Rok w rok wiele milionów ton pożywienia ląduje na śmietniku, chociaż nadają się do spożycia. Z...

Trucizny, które leczą

W naszym otoczeniu jest wiele trucizn. Większości z nich unikamy, ze względu na lęk przed utratą zdrowia, a nawet w wielu przypadkach życia. Jednak...

Nowe trendy w żywieniu na rok 2017

Również w sposobie żywienia kierujemy się modą. Ostatnimi czasy uwidaczniają się pewne tendencje, które zauważył i nazwał australijski The Sydney Morning Helard. Chociaż Australia...

Mięso z raka – historia, właściwości, kulinaria

Owoce morza takie jak homary są od lat przyjętymi smakołykami w kuchni śródziemnomorskiej. Mało kto pamięta już o jedzeniu, które kiedyś było jednym ze...