Burak i dania z buraka – co mają w sobie?

Burak to superfood prosto z Polski. Czerwiec i lipiec to sezon na botwinkę, która ma ogromną ilość wartości odżywczych warto przyrządzać z nich dania, by cieszyć się znakomitym zdrowiem. Pozostałe miesiące, nawet te chłodniejsze, to czas kiedy powinniśmy sięgać po buraki … Zobacz więcej »

Które produkty spożywcze są najbogatsze w przeciwutleniacze?

Przeciwutleniacze to w społeczeństwie, w którym liczy się przede wszystkim młodość i zdrowie, popularne hasło. Oto pokarmy, które zawierają największą ilość przeciwutleniaczy. Dzięki ich regularnemu spożyciu będziemy mogli cofnąć zegar biologiczny. Czym są przeciwutleniacze? Utlenianie to naturalny proces zachodzący w … Zobacz więcej »

Moc w czereśni

Czerwiec i lipiec to czas letnich owoców, między innymi oczywiście czereśni. Chętnie się nimi zajadamy i słusznie ponieważ zawierają są prawdziwą bombą witaminową. No i smakują wyśmienicie. Właściwości odżywcze czereśni Czereśnie to bogactwo minerałów i witamin. Znajdziemy tu witaminy z … Zobacz więcej »

Dlaczego diety roślinne są przyszłością?

Dieta głównie roślinna do tej pory miała wielu sprzymierzeńców oraz przeciwników. Wielu z nas słyszało, że podstawą żywienia powinny być zboża. Ale zmiana piramidy zdrowia, która funkcjonowała przez wiele lat sprawiła, że zaczęło być widoczne iż nawet lekarze i naukowcy … Zobacz więcej »