Które produkty spożywcze są najbogatsze w przeciwutleniacze?

Przeciwutleniacze to w społeczeństwie, w którym liczy się przede wszystkim młodość i zdrowie, popularne hasło. Oto pokarmy, które zawierają największą ilość przeciwutleniaczy. Dzięki ich regularnemu spożyciu będziemy mogli cofnąć zegar biologiczny. Czym są przeciwutleniacze? Utlenianie to naturalny proces zachodzący w … Zobacz więcej »

Jakich warzyw i owoców lepiej nie jeść zimą?

Zima to czas, kiedy tak samo jak w innych porach rokach potrzebujemy odpowiedniej dawki wszystkich witamin i mikroelementów. Dostarczenie ich jednak jest dość trudne, nie tylko ze względu na niedostępność niektórych produktów, ale również ze względu na to, że wiele … Zobacz więcej »

Gdy wyrzucasz witaminy do kosza

Przygotowując potrawy z warzyw, owoców i różnych innych produktów spożywczych najczęściej je obieramy, kroimy, szatkujemy, a odpadki wyrzucamy do kosza. Nie jesteśmy świadomi tego, że zawierają one wiele wartościowych witamin i składników odżywczych. Do kosza wyrzucamy nie tylko zdrowie, ale i pieniądze. Bo przecież … Zobacz więcej »

Jakich produktów spożywczych lepiej nie łączyć?

Jedzenie ma przede wszystkim zaspokajać głód, dostarczać niezbędnych witamin i mikroelementów, ale również sprawiać przyjemność. Ten ostatni powód sprawia, że często dość beztrosko łączymy różne potrawy, szczególnie jeśli stół jest sowicie zastawiony. Niestety zjadanie czego popadnie w różnych konfiguracjach i … Zobacz więcej »