Mięso z raka – historia, właściwości, kulinaria

Owoce morza takie jak homary są od lat przyjętymi smakołykami w kuchni śródziemnomorskiej. Mało kto pamięta już o jedzeniu, które kiedyś było jednym ze znaków rozpoznawczych kuchni polskiej, a mianowicie o raku. Te wodne zwierzęta najczęściej spożywane były w kuchni … Zobacz więcej »

Mity i prawdy na temat pikantnego jedzenia

Pikantne jedzenie to ulubiony smak wielu ludzi. Ostry smak to jednocześnie najbardziej kontrowersyjny ze wszystkich. Wokół pikantnego jedzenia narosło już wiele mitów, ale również wśród opinii na jego temat jest wiele prawd. Oto niektóre mity, i niektóre prawdy na temat … Zobacz więcej »

Mity na temat detoksu

Detoks to postanowienie noworoczne wielu ludzi. Nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ w wielu przypadkach detoksykacja ciała pozwala na poprawienie nastroju. Jednak wielu ludzi wierzy, że będzie to coś w rodzaju cudu, który ich z miejsca uzdrowi. Niestety nie jest to prawdą, … Zobacz więcej »

Rozpoznanie prawdziwego sera żółtego

Żółty ser jest polecany przez dietetyków jako źródło wapnia i witaminy D. Ale obecnie na rynku coraz trudniej jest odnaleźć prawdziwy ser żółty, wielu producentów oszukuje konsumentów tworząc raczej produkty sero podobne, niż prawdziwe sery. Produkcja sera żółtego Jak wiadomo … Zobacz więcej »