Żywność a kolor zębów

Dla większości z nas oczywistym jest iż głównym winowajcą odpowiedzialnym za brzydkie zęby jest cukier. Ale brak próchnicy to nie jedyny dowód na to, że zęby są zdrowe. Nawet przy braku ubytków jedzenie w dalszym ciągu szkodzi zębom lub odwrotnie poprawia ich stan, a przede wszystkim koloryt.

Zęby a jedzenie

Aktorzy na ekranach zawsze mają idealne zęby, które są śnieżnobiałe. Coraz więcej ludzi szturmuje gabinety lekarskie głównie po to, by wybielić zęby. Stają się one aż nienaturalnie białe, co nie jest wcale pozytywnym zjawiskiem. Ładny uśmiech to zęby białe, lecz nie rażąco białe. Biały uśmiech można zachować na dłużej unikając pewnych potraw. Zęby stają się żółte nie tylko ze względu na to jak owe potrawy wpływają na ich zewnętrzną strukturę, ale również ze względu na działanie ogólne na cały organizm człowieka. Najbardziej szkodliwe dla zębów jest palenie papierosów, wypijanie mocnej kawy i herbaty nawet kilka razy dziennie. Oprócz tego nie służy im czerwone wino i owoce, które są bogate w barwniki, takie jak jagody, wiśnie, czereśnie, czy granaty. Zjadanie dużej ilości pokarmów bogatych w sztuczne barwniki również nie jest dobrym pomysłem. Współcześnie barwniki znajdują się niemal wszędzie, szczególnie zaś w większości w słodyczach, takich jak kolorowe cukierki, lizaki, żelki, jak również w ciastach i tortach. Sytuacja nie jest tak groźna, gdy szkliwo zębów jest mocne. Wówczas struktura zęba jest jednolita i przebarwienia nie wnikają głęboko. Słabe szkliwo powoduje, że powierzchnia zębów staje się porowata, a osady wpływają na ich kolor. Trudniej je również usunąć za pomocą codziennego szczotkowania.

Jak zadbać o szkliwo?

Aby uniknąć osłabienia szkliwa warto ograniczyć do minimum lub wyrzucić z diety bardzo kwaśne potrawy, które je niszczą. Nie tylko powoduje to żółknięcie zębów, ale również ich nadwrażliwość. Zdrowe szkliwo pozwala zachować mocne i białe zęby na dłuższy czas. Szczególnie kiepsko na szkliwo zębów wpływają napoje gazowane. Są nie tylko bogate w kwas fosforowy będący antagonistą wapnia, czyniąc zęby słabymi, ale zawierają również barwniki i cukier. Wpływają na kolor zębów i bardzo przyśpieszają powstawanie ubytków. Również nadmierne mycie zębów wbrew pozorom im nie służy. Fluor zawarty w paście do zębów powoduje powstawanie jaśniejszych plam na zębach. Oczywiście by zęby były białe ważne jest spożywanie sporej ilości wapnia. Jednak współczesne mleko wcale nie jest najlepszym jego źródłem. Istnieje wiele innych naturalnych i dobrze przyswajalnych źródeł wapnia, na przykład nasiona i orzechy, chociażby sezam, migdały, orzechy laskowe, warzywa jak brokuły, owoce jak figi. Warto jeść natkę pietruszki, która dodatkowo odświeża oddech. Źródłem wapnia są również ryby, na przykład popularne sardynki lub inne mniejsze ryby i owoce morza. Zamiast zwykłej herbaty lepiej pić zioła oraz zieloną herbatę, gdyż zauważono iż ma ona wpływ na gęstość kości. Bardzo istotne jest również oczywiście suplementowanie witaminy D w okresie jesiennym i zimowym, a wiosną i latem przebywanie na słońcu bez filtrów ochronnych, które uniemożliwiają produkcję witaminy D. Dla zdrowia szkliwa zębów bardzo istotne jest żucie czegoś, nadaje się do tego na przykład lukrecji bez cukru, ksylitolu, żywicy, i innych naturalne substancje.

Naturalne wybielanie zębów pokarmami

Istnieją pokarmy, które w naturalny sposób wybielają zęby. Do najprościej dostępnych należą jabłka, gruszki. To owoce, które powodują efekt naturalnego usunięcia osadów z zębów. Do warzyw pomagających wybielać zęby należą: kalafior, brokuł, ogórki, sałata, szpinak. Korzystne jest również chrupanie marchewki. Po jej zjedzeniu zauważyć można, że zęby są gładkie i oczyszczone. Z innych dań polecane są na przykład sery, które nie tylko zawierają wapń, ale również pomagają w produkcji śliny. Po zjedzeniu takich owoców jak banan, mandarynka czy pomarańcza lepiej nie wyrzucać skórek z nich do kosza, a pocierać ich wewnętrzną, białą częścią zęby. Powoduje to masaż dziąseł oraz wybielenie zębów poprzez zawartość takich substancji jak mezokarp. Skórki są również źródłem pożytecznych minerałów. Z owoców działanie wybielające mają również truskawki. W diecie nie powinno zabraknąć pestek i orzechów. Zawierają pożyteczne minerały, a ponadto pomagają usuwać osady z zębów ponieważ są twarde. Rzadziej stosowane ze względu na przykry zapach do wybielania zębów jest cebula i czosnek. Na stan zębów wpływają wszystkie oleje. Wypłukują one z ust bakterie i osady nawet z bardzo trudno dostępnych miejsc i przestrzeni między zębowych, poprawiając ich koloryt. Aby uzyskać efekt wybielenia poleca się płukanie ust olejem przez około piętnaście minut codziennie. Innym naturalnym środkiem znanym ze swojego wybielającego działania jest węgiel aktywny. Zastosować można również sodę oczyszczoną. Ważne jest wypijanie codziennie odpowiedniej ilości płynów, co zapewnia dobre ph w ustach. Najlepiej by była to czysta woda.

Poprzedni

Zalety spożywania olejów tłoczonych na zimno

Zaskakujące powody kiepskiej cery

Następny

Dodaj komentarz