Strona główna Diety Jakich produktów spożywczych lepiej nie łączyć?

Jakich produktów spożywczych lepiej nie łączyć?

414
PODZIEL SIĘ

Jedzenie ma przede wszystkim zaspokajać głód, dostarczać niezbędnych witamin i mikroelementów, ale również sprawiać przyjemność. Ten ostatni powód sprawia, że często dość beztrosko łączymy różne potrawy, szczególnie jeśli stół jest sowicie zastawiony. Niestety zjadanie czego popadnie w różnych konfiguracjach i bez zachowania kolejności nie jest obojętne dla organizmu. Okazuje się, że łączenie różnych produktów spożywczych razem jest niezdrowe. Oto najpopularniejsze jedzenie, jakiego nie powinno się spożywać podczas jednego posiłku razem.

Coś dla mięsożerców

Smacznym i sycącym daniem jakim każdy od czasu do czasu się raczy jest mięso i makaron, czyli białko i węglowodany. Składniki te występują na przykład w takim daniu jak spaghetti, uwielbianym przez miliony. Ale połączenie tych dwóch rzeczy wcale nie jest takie dobre. Wszystko dlatego, że do trawienia białka oraz węglowodanów organizm potrzebuje innych warunków; enzymu amylazy dla strawienia białek oraz środowiska alkalicznego do odpowiedniego trawienia węglowodanów. Jeśli w jednym posiłku zostaną zjedzone te dwa produkty, wówczas równowaga w układzie pokarmowym jest zaburzona poprzez jednoczesne wydzielanie się amylazy oraz kwasu solnego, które wzajemnie się neutralizują. W rezultacie ani tłuszcz ani węglowodany nie są w całości strawione i odkładają się w jelitach gdzie zaczynają gnić i tworzyć niebezpieczne dla zdrowia złogi kałowe. Mogą one przeleżeć w jelitach nawet wiele lat. Oczywiście zasada by nie łączyć białek i węglowodanów dotyczy nie tylko przykładowego mięsa i makaronu, ale również takich produktów jak mięso i alkohol, wędlina i czekolada, ciasta, ciastka, słodzone napoje gazowane z mięsem, jajami, rybami.

Popularne warzywa nie zawsze są zdrowe

Chociaż ogórek to warzywo zdrowe i bogate w wiele składników odżywczych oraz witamin, to łączenie go z innymi warzywami nie jest niekorzystne. Zaskoczeniem dla niektórych jest, że bardzo popularny duet, jakim jest pomidor i ogórek na kanapce lub jako sałatka nie sprzyja utrzymaniu witaminy C. Witamina ta nie jest syntezowana przez organizm, codziennie musi być pobierana z jedzenia. Wydalana jest w ciągu dnia z moczem i kałem, dlatego dodatkowe straty nie są nieobojętne dla zdrowia. Tak się składa, że w ogórku znajduje się duża ilość substancji zwanej askorbinazą, która powoduje utlenianie się witaminy C. W dodatku potrzeba bardzo niewiele soku z ogórka aby zniszczyć witaminę C w reszcie pożywienia. Dlatego ogórek chociaż jest świetnym i niskokalorycznym warzywem osobno nie powinien jednak występować w duecie z pomidorem i innymi warzywami. Pomidor nie powinien występować również w duecie z mlekiem i przetworami mlecznymi, podobnie jak inne warzywa zawierające kwas szczawiowy (na przykład botwina, buraki). Popularne jest kładzenie pomidora na kanapkę z twarożkiem, co razem daje smaczne, ale groźne danie. Okazuje się, że w ten sposób narażamy się na bóle stawów. Połączenie kwasu z pomidora z wapniem powoduje odkładanie się w stawach kryształków będących ich produktem. Taka dieta może wywołać bóle stawów, a z pewnością bardzo zaostrza przebieg chorób takich jak artetyzm, dna moczanowa, ponadto kryształki odkładają się również na nerkach. Innym warzywem, którego nie należy łączyć tym razem z rybami jest kapusta. Wszystkie rodzaje kapusty zawierają składniki, jakie blokują wchłanianie się jodu, pierwiastka bardzo istotnego dla prawidłowej pracy tarczycy.

Czego nie łączyć z owocami?

Chociaż w książkach dietetycznych próżno szukać zaleceń dotyczących tego, jakie owoce ze sobą łączyć, ponieważ w żadnej konfiguracji nie są groźne, to warto pamiętać, żeby nie łączyć ich z takimi produktami jak na przykład żelatyna. Egzotyczne owoce jak kiwi, mango, ananas, papaja zawierają enzymy, jakie skutecznie utrudniają ścinanie się galaretki, jakiej składnikiem jest właśnie żelatyna. Najlepiej więc odpuścić sobie dodawanie dużych kawałków tych owoców do galaretki.

Szkodliwy deser

Ciasto drożdżowe oraz herbata to kolejne nieśmiertelne połączenie w diecie. Okazuje się jednak, że garbniki zawarte w herbacie, mimo że pozytywnie wpływają na figurę, mają również drugie oblicze. Mianowicie przyczyniają się do blokowania takich składników odżywczych wapń, magnez, żelazo, cynk, miedź, jak również witaminy z grupy B, jakich w cieście drożdżowym jest sporo. Są one potrzebne organizmowi do prawidłowego przeprowadzenia niemal wszystkich czynności życiowych. Picia mocnej herbaty powinny unikać osoby borykające się z anemią. Z resztą picie zbyt dużych ilości zwykłej czarnej herbaty nie jest dobrym rozwiązaniem dla organizmu, a co dopiero łączenie jej z cytryną. Takie połączenie doprowadza do powstania cytrianu glinu, jaki ma tendencję do odkładania się w organizmie i wywoływania wielu schorzeń, głównie neurologicznych. Co prawda wypijanie herbaty od czasu do czasu nie powinno być groźne, ponieważ organizm radzi sobie z usuwaniem szkodliwych produktów, ale już picie jej codziennie po kilka filiżanek z pewnością obciąży organizm i nie posłuży zdrowiu.