Strona główna Ciekawostki Właściwości kakao

Właściwości kakao

1209
PODZIEL SIĘ

Kakao to znany wszystkim przysmak, główny składnik czekolady, która jest jednym z najbardziej ulubionych słodyczy. Kakao jest także dodatkiem do napojów, ciast i deserów na przykład lodów. Jest również zdrowe.

Właściwości prozdrowotne kakao

Kakao jest proszkiem wykonanym z nasion kakaowca, drzewa rosnącego w Ameryce oraz Afryce. Z nasion tych wytwarza się również specjalne masło, jest także wykorzystywane w różnych innych celach. Jak się okazuje kakao ma wiele właściwości prozdrowotnych, ponieważ zawiera składniki wpływające pozytywnie na nasze organizmy. Ważna jest tutaj przede wszystkim zawartość flawonoidów, które są odpowiedzialne za to, by zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. W przypadku kakao ochronie podlega przede wszystkim jelito grube. Rak jelita to rodzaj nowotworu, który często atakuje osoby żyjące w ciągłym stresie. Kakao pomaga zwalczać jego skutki. Dzięki swojemu bogatemu w składniki mineralne takie jak magnez, wapń, chrom, żelazo składowi kakao świetnie wpływa na mózg. Zwiększa koncentrację i wydolność umysłową. Badania wykazały, że kakao ma wpływ nawet na odmłodzenie mózgu przez co jest on mniej zagrożony demencją starczą oraz chorobą Alzheimera. Regularne spożywanie kakao poprawia ogólne zdrowie i pozwala na długo zachować sprawność intelektualną. U wszystkich kakao poprawia pamięć, również u dzieci i młodzieży oraz osób przed czterdziestym rokiem życia. U młodszych osób jest przydatna w okresach wyjątkowego napięcia umysłowego, na przykład w czasie ważnych egzaminów. Kakao wspomaga również proces nauki i przekłada się na wyniki. To naturalny suplement diety jaki można stosować w tym czasie. Oprócz tego stwierdzono, że kakao działa dobrze na procesy krwiotwórcze oraz jest polecane tym, którzy mają trudności z prawidłowym krążeniem.

Kakao oznacza piękniejsze zęby

Choć powszechnie kakao kojarzy się z czekoladą, a ona zaś z zepsutymi zębami, wykazano, że dzięki proszkowi z owoców kakaowca możliwie jest zachowanie pięknego uśmiechu. Wszystko dlatego, że kakao samo w sobie nie ma nic wspólnego z cukrem obecnym w czekoladzie. To on odpowiada za popsute zęby. Natomiast kakao dodane do pożywienia i zjadane codziennie jest w stanie znacząco wzmocnić uzębienie, a zawarte w nim składniki działają antybakteryjnie. Dzięki temu są w stanie ochraniać zęby przed rozwojem próchnicy oraz innymi chorobami jamy ustnej, u których podnóża leżą bakterie i drobnoustroje. Kakao może pełnić rolę naturalnej pasty do zębów, na przykład z dodatkiem odrobiny sody kuchennej. Dodatkową zaletą tej substancji jest to, że doskonale usuwa ona nieprzyjemny zapach i odświeża jamę ustną na długo.

Kakao jako kosmetyk

Niektórzy już pewnie słyszeli, a spora grupa nawet korzystała z zabiegów spa z użyciem czekolady. Zabiegi te obejmują masaże, zawijanie ciała pokrytego czekoladą w specjalną folię a także kąpiele w czekoladzie. Antyoksydanty i enzymy zawarte w czekoladzie pozwalają na widoczne odmłodzenie cery. Witaminy i mikroelementy odżywiają ją, dzięki czemu zmarszczki stają się mniej widoczne. Skóra jest bardziej odmłodzona, a martwy naskórek zostaje usunięty z jej powierzchni. Maseczki i okłady czekoladowe pomagają skórze odzyskać elastyczność i zachować ją na dłużej. Czekolada przyśpiesza krążenie krwi, pomagając pozbyć się toksyn i wygładzając cellulit. Jako kosmetyku używa się także masło kakaowe, które bardzo intensywnie nawilża i wspomaga skórę ciała. Do tego wspaniały aromat świetnie relaksuje oraz przyczynia się do wydzielania śliny. Przez to przyśpieszony i sprawniejszy staje się metabolizm. Wydzielają się endorfiny, czyli hormony szczęścia.

Surowa czekolada

Fakt, że powinniśmy częściej jeść czekoladę, to nie tak dobra wiadomość dla jej miłośników, jak mogłoby się zdawać, ponieważ nie chodzi o słodką czekoladę, ale właśnie samo kakao. Jak wiadomo bez dodatku cukru jest ono po prostu gorzkie i nie wszystkim smakuje, a na pewno nie dzieciom. Spożywanie zbyt dużej ilości czekolady słodkiej nie przynosi właściwie żadnych korzyści. Prowadzi oczywiście do nadwagi, zawiera wiele innych niezdrowych dodatków jak sztuczne konserwanty. Dlatego osoby, które chcą czerpać korzyści z kakao powinny zjadać je w formie czekolady gorzkiej, a im większa zawartość ciemnego proszku w niej, tym lepiej. Samo kakao można dodawać również do wielu innych zawierających zdrowe zamienniki cukrów koktajli i deserów, ponieważ dobrze smakuje w wersji słodkiej. Niestety nie wszyscy jedzą czekoladę, ponieważ jest ona produkowana z dodatkiem mleka, na które wielu ludzi jest uczulonych lub z niego zrezygnowało. Dlatego coraz modniejsza w niektórych kręgach, a niedługo już z pewnością na całym świecie staje się czekolada surowa. Jest ona wykonana z ziaren kakaowca, jakie nie zostały poddane prawie żadnej obróbce po zerwaniu z drzewa. Dzięki temu zachowały maksimum swoich najlepszych właściwości prozdrowotnych. Surowa czekolada jest polecana sportowcom w celu odzyskania sił i dla skuteczniejszej regeneracji. Proszek kakao spożywany jest również przyrządzony po prostu na wodzie z dodatkami aromatycznych przypraw. Jest idealny dla wszystkich pragnących rozgrzać się w jesienne i zimowe wieczory.