Pszczoły najbardziej znane są z produkcji miodu, słodkiego dodatku do wielu dań o właściwościach leczniczych. Okazuje się jednak, że miód, którym wszyscy jesteśmy zachwyceni ma właściwie najmniej właściwości prozdrowotnych ze wszystkich substancji produkowanych przez pszczoły.
Co produkuje pszczoła
Pszczelarze wiedzą, że oprócz miodu, pszczoły produkują wiele innych cennych substancji. Są to:
Propolis. Pszczoły wykorzystują go uszczelniania ścian i komór gniazda oraz do zabezpieczania go przed nieoczekiwanym wrogiem lub innymi czynnikami.
Pyłek kwiatowy. To nic innego jak męskie zarodniki kwiatów roślin, które przenoszone są na odnóżach pszczół z rośliny na roślinę, w wyniki czego dochodzi do zapylenia i w późniejszym czasie może powstać owoc. Pyłek kwiatowy również jest wykorzystywany przez pszczoły, które strząsają go z odnóży w ulu i zjadają. Podczas gdy miód jest dla nich podstawą pożywienia i stanowi źródło węglowodanów, pyłek kwiatowy jest dla pszczół źródłem białka.
Mleczko pszczele. Jest wytwarzane przez specjalne gruczoły młodych robotnic. To tym mleczkiem karmiona jest matka w ulu. Ponadto innym pszczołom również służy jako pokarm.
Pierzga. Jest to pyłek kwiatowy jednak fermentowany i wzbogacony przez enzymy wydzielane przez pszczoły. Ma większe właściwości lecznicze niż sam pyłek kwiatowy, jest wysokoenergetycznym pokarmem dla młodych pszczół, które potrzebują dużo siły do pracy.
Wosk pszczeli. To substancja, która jest wykorzystywana podobnie jak propolis do budowy gniazda.
Właściwości poszczególnych produktów
Wszystkie produkty wytwarzane przez pszczoły, chociaż z pewnością nie smakują tak dobrze jak miód, znalazły swoje zastosowanie w medycynie naturalnej.
Propolis, inaczej kit pszczeli, wykorzystywany do uszczelniania gniazda. Propolis jest nieocenionym środkiem antyseptycznym, blokuje rozwój bakterii, wirusów, grzybów. Co ciekawe ma również właściwości miejscowo znieczulające. Jest zatem naturalnym środkiem przeciwzapalnym. Oprócz tego propolis doskonale leczy pojawiające się na skórze wrzody, trudno gojące się rany. Przyjmowany doustnie wpływa na układ pokarmowy. Poprawia działanie wątroby, pobudzając komórki do większego wytwarzania żółci. Przez to również pomaga w odtruwaniu wątroby, usuwaniu z niej toksyn i produktów przemiany materii. W medycynie naturalnej propolis stosuje się również w chorobach gruczołu krokowego u mężczyzn oraz jako środek obniżający nadmierne ciśnienie krwi.
Pyłek kwiatowy. Ze względu na bogactwo minerałów i witamin jest uniwersalnym lekiem na wiele dolegliwości. Zauważono, że pyłek doskonale wpływa na spadek wagi, ponieważ reguluje metabolizm. Oprócz tego znakomicie przyśpiesza wydalanie toksyn z organizmu przez co również zwiększa się ilość i czas traconych kilogramów. Pyłek kwiatowy ma stwierdzone działanie obniżające poziom cholesterolu we krwi. Pyłek ten jest bardzo pomocny kobietom, które ciężko przechodzą czas napięcia przedmiesiączkowego i źle czują się w czasie miesiączki. Pozwala na usunięcie nadmiaru wody z organizmu, likwidując wrażenie obrzmienia. Pyłek pszczeli doskonale wzmacnia również działanie propolisu.
Mleczko pszczele. Również jest bogatym źródłem mikroelementów jako środek stosowany do ustnie. Polecany jest przede wszystkim osobom w średnim wieku ze względu na właściwości usprawniające działanie naczyń krwionośnych, obniżające ciśnienie, a także zwalczające objawy osteoporozy. Wszystko ze względu na zawartość hormonów płciowych, które łagodzą również objawy menopauzy. Największe zainteresowanie budzi jednak jako kosmetyk. Dodawany jest do maści leczniczych jako środek przyśpieszający gojenie się ran, ale również do kremów, jako naturalny środek opóźniający procesy starzenia, przeciwzmarszczkowy, zwiększający odżywienie skóry.
Pierzga. Jest to pyłek kwiatowy, jednak fermentowany. Zauważono, że może mieć nawet skuteczniejsze właściwości niż sam pyłek kwiatowy. Tak naprawdę zawiera również domieszki miodu, pyłku oraz mleczka, co jeszcze dodatkowo zwiększa jej działanie. Przyjmowana do ustnie pierzga jest znanym środkiem wpływającym na zwiększenie odporności. Znajduje zastosowanie szczególnie u osób, które przeszły chorobę i chcą w naturalny sposób zbudować na nowo odporność, również po operacjach i zabiegach chirurgicznych. Ciekawym wpływem pierzgi na organizm jest zwiększenie ilości czerwonych krwinek i żelaza we krwi, co dotlenia cały organizm oraz zapobiega rozwojowi anemii. Dobrze wpływa na układ pokarmowy, stymulując metabolizm.
Wosk pszczeli. Występuje w postaci płynnej i stałej. Stosowany zarówno wewnętrznie jak i zewnętrznie, doskonale sprawdza się jako nawilżający i leczniczy kosmetyk, przyśpieszający gojenie się ran i regenerację komórek. Intensywnie nawilża, a także ma właściwości chroniące przed nadmiernym promieniowaniem ultrafioletowym. Wykorzystywany jest też w stomatologii, do wykonywania odlewów zębów. Dawniej wosk pszczeli stosowano do produkcji świec, do tej pory są dostępne w specjalistycznych sklepach. Współcześnie rolę tę przejęły świece z parafiny.