Strona główna Ciekawostki Krzem to życie

Krzem to życie

885
PODZIEL SIĘ

Na świecie pierwiastek zwany krzemem występuje w blisko trzydziestu procentach – większą zawartość procentową ma tylko tlen. Gleba, piasek i kamienie nas otaczające to nic innego jak krzemionka. Krzem jest niezbędnym składnikiem wszystkich żywych roślin, ciał zwierzęcych oraz oczywiście ludzkich.

Krzem w organizmie

Pierwiastek ten pełni bardzo istotną rolę w organizmie. Powszechnie krzem stosowany jest w technologii jako świetny przewodnik światła, informacji i ciepła. Podobnie w ludzkim zdrowym ciele krzem jest biokatalizatorem, który pomaga przesyłać światło oraz przyśpieszać procesy utleniania w roztworach ciała, bierze udział w procesach metabolicznych. Krzem bierze udział w ośmiu zachodzących w organizmie reakcjach chemicznych mających na celu przekształcanie oraz przekazywanie informacji. Krzem jest pierwiastkiem niezbędnym do przeżycia. W wodzie występuje pod postacią okrzemek, żywych glonów, które mają ścianę komórkową zbudowaną z krzemu. Jeśli ilość tych organizmów, jakie nie są widoczne gołym okiem znacząco się zmniejsza, żadne organizmy nie są w stanie przetrwać w niej. Mowa tu nie tylko o rybach, czy innych mniejszych organizmach, ale również o wielkich zwierzętach, takich jak wieloryby. Również człowiek, który nie ma dostarczonej odpowiedniej ilości krzemu umiera. Najwięcej okrzemek znajduje się w wodzie pochodzącej z naturalnych źródeł, najmniej w takiej, gdzie znajduje się nadmierna ilość chemikaliów. Niedobory krzemu są dziś znacznie poważniejsze niż jeszcze kilkadziesiąt lat temu ze względu na gorszą jakość wody, a także styl jedzenia. Większość osób ma dietę opartą na przetworzonym jedzeniu, głównie mięsie. Najbardziej bogate w krzem rośliny i zioła są uznawane za chwasty, a jeśli wykorzystywane, to jedynie jako sposób na ładne włosy, skórę oraz paznokcie. Mało kto pamięta, że to nie wszystko co oferuje ten pierwiastek. Istnieje jeszcze jedna ważna jego funkcja – jest pomocny w usunięciu z organizmu toksyn.

Skutki niedoboru krzemu

Współcześnie łatwo zauważyć skutki niedoboru krzemu w organizmie. Zauważą to przede wszystkim osoby, które przedwcześnie się starzeją, często jeszcze przed trzydziestką mają wiele siwych włosów, pojawiają się zmarszczki. Pojawiają się problemy z łamliwymi włosami, brzydkimi, kruchymi paznokciami. Pojawiają się problemy z układem kostnym oraz ze stawami. Zwiększa się podatność na krzywice, choroby kręgosłupa, reumatyzm. Niedobory krzemu nie działają na niekorzyść osób z cukrzycą, zaostrzając jej przebieg. Okazuje się, że krzem odgrywa bardzo ważną rolę w kształtowaniu odporności organizmu. Jeśli pojawiają się niedobory, to zaostrza to podatność na choroby oraz wszelkiego rodzaju alergie.

Krzem jako lek

Krzem dobrze jest stosować profilaktycznie, a sygnałami ostrzegawczymi, że to już ostatni gwizdek by to uczynić, są na przykład krwawiące dziąsła. Warto również wykonać analizę pierwiastkową zawartości krzemu w strukturze włosa. Te osoby, które widzą, że niedobry są spore muszą rozpocząć suplementację. Jednakże prawidłowe przyswajanie krzemu jest bardzo ważne dla nas wszystkich. Najważniejsze jest zjadanie warzyw oraz owoców, pochodzących z miejsc, gdzie istnieje gatunkowo dobra gleba. Rośliny przetwarzają krzem na kwas ortokrzemowy, w lepszym stopniu przyswajalny przez organizm. Choć krzem znajduje się w glebie, to jedzenie jej nie jest w stanie dostarczyć odpowiednich ilości krzemu organizmowi, bo jest całkowicie niewchłanialny w tej formie. Dlatego tak ważne jest jedzenie warzyw i owoców ze zdrowej gleby. Niestety miejsc, gdzie gleba jest naturalnie bogata w krzem jest coraz mniej, dlatego warto na własny użytek zastosować ziemię okrzemkową.

Krzem dla urody

Krzem może być wykorzystywany dla poprawiania stanu włosów, skóry i paznokci, lecz jedynie wówczas, gdy jego poziom w organizmie jest prawidłowy. W przeciwnym razie organizm wykorzysta ten pierwiastek najpierw do usunięcia bardziej zagrażającym życiu i zdrowiu problemów, a dopiero w następnej kolejności będzie służył urodzie. Przede wszystkim krzem jest wykorzystywany jako składnik pomagający we wzroście oraz regeneracji, na przykład w okresie dojrzewania lub gdy mamy do czynienia z jakimś urazem. Myli się niestety osoba, która wierzy, że wystarczy maksimum miesiąc suplementacji krzemu, aby uzyskać dobre efekty. Uzupełnianie krzemu może potrwać kilka miesięcy a nawet do dwóch lat! Dlatego na efekty w postaci pięknych włosów, mocnych paznokci, trzeba nieco poczekać. Obietnica spektakularnych efektów to tylko chwyt marketingowy.

Najlepsze źródła krzemu w codziennej diecie

Źródłami krzemu w diecie są między innymi zboża, takie jak owies, orkisz, jego źródłem jest również kasza jaglana. Jego źródłem są dziko rosnące zioła jak skrzyp polny oraz pokrzywa. Można przyrządzać z nich moczopędne, oczyszczające herbatki. Warzywa powinny być zjadane ze skórką. Warto jeść takie warzywa jak fasolka, szparagi, karczoch. Do picia woda okrzemkowa, wody zdrojowe, a także prawdziwe piwo. Pomocne są również kąpiele w wodzie okrzemkowej – skóra ma znacznie większą powierzchnię niż przewód pokarmowy, co zwiększa absorpcję krzemu.