Strona główna Ciekawostki Niezwykłe właściwości kolendry

Niezwykłe właściwości kolendry

941
PODZIEL SIĘ

Kolendra jest jednym z najbardziej niedocenianych ziół, a ma wiele wspaniałych właściwości, nie tylko jako przyprawa. Nazywana jest też chińską pietruszką, bo z wyglądu bardzo przypomina naszą rodzimą pietruszkę. Różni się jednak od niej znacząco smakiem i aromatem. Przypomina w smaku bardziej lubczyk i nieco koper włoski. Ma wysokie zdolności lecznicze, nawet takie, jakimi nie wykazuje się żadna inna znana roślina, do tego kosztuje grosze, a nawet może być samodzielnie hodowana. Oto dlaczego warto kolendrę zawsze mieć w domu po ręką.

Skład kolendry

Roślina ta jest jedzeniem funkcjonalnym. Zawiera dużą ilość naturalnego chlorofilu. Jest bogata w komplet witamin, takich jak witaminy z grupy B, oraz A, K, B, C, której jest tu więcej niz w cytrusach i innych owocach. Znajdziemy tu również wapń, potas, magnez i fosfor, a także duże ilości żelaza.

Właściwości kolendry

Pierwszą i bardzo ważną kwestią jeśli chodzi o kolendrę są jej możliwości usuwania toksyn z organizmu. Podobnie jak pietruszka kolendra jest wysoko moczopędna, a wraz z moczem usuwa z organizmu wszystko to, co mu nie służy. Innymi pomocnymi właściwościami kolendry są jej umiejętności radzenia sobie z chorobami układu oddechowego, a także zmniejszanie stanów zapalnych w organizmie. Dzięki zdolnościom moczopędnym pozwala na utrzymanie w dobrym stanie nerek oraz dróg moczowych. Kolendra jest bardzo przydatna kiedy pojawiają się problemy żołądkowe. Łagodzi bóle brzucha, pomaga przy zaparciach oraz przy biegunkach, przy przejedzeniu, odbijaniu się, wzdęciach i wielu innych. Ze względu na spore ilości żelaza jest w stanie pomóc w przypadku wystąpienia niedokrwistości. Rzucie świeżej kolendry doskonale pomaga na nieświeży oddech. Dzięki właściwościom antybakteryjnym kolendra może być użyta również zewnętrznie, na przykład na trudno gojące się rany, jako tonik dla osób z problemami skórnymi.

Kolendra a metale ciężkie

Stosunkowo niedawno odkryto, że kolendra wyjątkowo dobrze radzi sobie z usuwaniem metali ciężkich z organizmu. Naukowcy byli wręcz zadziwieni tym, jak wiele rtęci jest w stanie uwolnić ta niepozorna roślina wraz z moczem, a następnie usunąć z organizmu. Badania wykazały jednak, że aby usunięcie metali było skuteczne, warto jest zastosować kolendrę z chlorellą. Dzieje się tak dlatego, że uwolnione przez kolendrę metale ciężkie jeśli nie zostaną w porę wchłonięte i usunięte z ustroju przez inny czynnik (chlorellę) po prostu zmieniają jedynie miejsce położenia. Dlatego kuracja usuwania metali ciężkich z organizmu powinna polegać właśnie na zastosowaniu kolendry oraz chlorelli lub spiruliny, albo obu tych alg w odpowiednich proporcjach. Kuracja oczyszczająca z metali trwa przez dłuższy czas, nawet kilka miesięcy, ale jest metodą naturalną i naprawdę skuteczną, dostępną dla wszystkich.

Jaka kolendra jest najbardziej skuteczna?

Jeśli chcemy usunąć z organizmu toksyny oraz metale ciężkie jak najszybciej to najlepszą opcją jest zażywanie świeżych liści. Wystarczy zakupić nasiona kolendry i wysiać je w ogródku lub na parapecie. Kolendra potrzebuje lekkiej, zasadowej gleby oraz sporego nasłonecznienia by rosnąć dorodnie. Do kuracji oczyszczającej wykorzystać można jednakże również sok świeżo wyciskany z kolendry, a także suszone liście kolendry, z których wykonujemy napary. Jest to dość proste, wystarczy garstkę kolendry zalać wodą w temperaturze stu stopni, a następnie parzyć przez dwadzieścia minut i wypić. Wysoką skuteczność wykazuje również olej z kolendry. Dla osób, które cenią sobie wygodę powstały nawet specjalne tabletki, które zawierają wyciąg z kolendry. Jednakże zawsze warto mieć pod ręką właśnie wysianą kolendrę, ponieważ taka zawiera największą dawkę leczniczych składników. Przydatna jest szczególnie tym osobom, które potrzebują wysokiego oczyszczenia. Kurację oczyszczającą z udziałem kolendry oraz alg morskich trzeba przeprowadzać systematycznie co jakiś czas, ponieważ nasze środowisko naturalne jest na stałe zanieczyszczone metalami ciężkimi, które wnikają do ciała przez wiele dróg. Na szczęście kuracja oczyszczająca jest w stanie usunąć nawet do osiemdziesięciu procent toksyn i metali ciężkich z organizmu.

Kolendra w kuchni

Oczywiście kolendra jest również znakomita jako przyprawa. Smakuje wyśmienicie z mięsami oraz podkreśla smak ryby. Ważne aby pamiętać, by przyprawę dodawać pod koniec gotowania, lub nie używać do gotowania metalowych garnków, nie wolno również dopuszczać by kolendra miała kontakt z folią aluminiową. Wszystko z powodu jej właściwości wiązania cząsteczek metalu, które tak zadziwiły naukowców. W czasie gotowania kolendra wchłania metal z garnków i sztućców przez co zjedzone trafiają one do organizmu. Dlatego na przykład napar z kolendry nie powinien być również przyrządzany w metalowym kubku, nie należy nawet używać do jego mieszania metalowych łyżeczek. Natomiast sama woda może być zagotowana w czajniku lub garnku z metalu, jedynie sama roślina nie powinna podczas gotowania mieć z nimi kontaktu. Co prawda nie jest potwierdzone, że to rzeczywiście szkodzi, ale skoro kolendra tak dobrze wiąże rtęć, to logika podpowiada iż lepiej być ostrożnym.