Strona główna Diety Mleka roślinne – warto je pić?

Mleka roślinne – warto je pić?

820
PODZIEL SIĘ

Mleko roślinne to nazwa stosowana dla zdrowych zamienników nabiału. Tak naprawdę z mlekiem nie mają nic wspólnego, oprócz koloru. Są to tak naprawdę po prostu napoje roślinne. Czy rzeczywiście mogą zastąpić mleko od krowy i innych zwierząt, jaka jest ich wartość odżywcza, i czy naprawdę warto je pić?

Mleko migdałowe

Mleko migdałowe, jak nazwa wskazuje, jest wykonane z migdałów. Mleko to, pomimo iż zawiera zestaw istotnych dla zdrowia witamin i mikroelementów, a także zdrowych tłuszczów, nie zawiera cholesterolu kazeiny, laktozy oraz cholesterolu, jak w przypadku zwykłego mleka od krowy. Cechuje się wysoką zawartością witaminy E, której w ogóle nie ma w mleku. Wpływa ona na zachowanie zdrowia skóry i młodego wyglądu. Bardzo istotna jest tu zawartość zestawu witamin z grupy B, które możemy odnaleźć w pestkach, orzechach i zbożach, a na których niedosyt cierpimy w życiu codziennym. Znajdziemy tu również składniki mineralne, których próżno szukać w mleku krowim, czyli magnez, fosfor, żelazo, mangan, jak również wapń. Mleko migdałowe ma jeszcze jedną ważną właściwość – zawiera podobnie jak mleko krowie tryptofan, związek chemiczny, który oddziałuje na wydzielanie serotoniny i melatoniny. Jeśli mamy trudności by zasnąć, to szklanka niskokalorycznego mleka migdałowego na noc jest doskonałym rozwiązaniem na zdrowy i głęboki sen. Migdały działają tonizująco i mają działanie odkwaszające, dlatego można mleko z nich pić na przykład po niezdrowym i ciężkostrawnym posiłku.

Mleko kokosowe

Woda kokosowa już na trwałe zapisała się, jako bardzo istotny element zdrowego odżywiania. Jest niezwykłym elektrolitem. Okazuje się, że kokosy są jednymi z najbardziej niezwykłych orzechów na świecie. Człowiek mógłby żyć i cieszyć się zdrowiem, jedząc wyłącznie kokosy. Zawierają one tłuszcze, węglowodany, białka, aminokwasy, witaminy. Mleko kokosowe jest wytwarzane z białego miąższu orzecha, podczas gdy woda kokosowa to płyn wypełniający jego środek. Biały miąższ służy również do wytworzenia wiórków kokosowych. Mleko kokosowe ma wysoką zawartość zdrowych kwasów tłuszczowych, takich jak linolenowy, stearynowy, laurynowy i kaprylowy. Dzięki temu ma silne właściwości antybakteryjne i antywirusowe, a do tego bardzo szybko dostarcza dawki pozytywnej energii, ponieważ nie potrzeba dużo czasu na jego strawienie. To kolejne pożyteczne źródło witamin z grupy B, a także witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz witaminy K i C. Obie one są bardzo potrzebne krwi oraz naczyniom krwionośnym. W naturze rzadko zdarza się by obie te witaminy znajdowały się w tym samym naturalnym napoju lub jedzeniu. Zawiera duże ilości wapnia i fosforu, przez co mleko to jest znacznie skuteczniejsze w procesie budowy kości i zdrowych zębów, niż mleko krowie.

Mleko owsiane

Owies jest ze wszystkich dotychczas wymienionych napojów najbardziej powszechnym w naszych domach surowcem, z jakiego możemy przygotować mleko. Jest to roślina, która zawiera krzem, zatem napój roślinny przygotowany na bazie owsa będzie również zawierał go spore ilości. To pierwiastek, którym powinny zainteresować się wszystkie te osoby, którym zależy na pięknych, zdrowych włosach, mocnych paznokciach i ładnej cerze. Kobiety powinny również zwrócić uwagę na mleko owsiane ze względu na to, że zawiera duże ilości kwasu foliowego, które jest im bardzo o potrzebne na każdym etapie życia. Oprócz tego oczywiście mleko owsiane to codzienne źródło kompleksu witamin z grupy B. Mleko owsiane zawiera również odpowiednie ilości wapnia, wystarczy wypić trzy szklanki tego napoju, by w całości zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na ten pierwiastek.

Wady napojów roślinnych?

Mimo wszystkich swoich zalet napoje takie mają również swoje wady. Przede wszystkim jest to cena. Producenci napojów szybko zauważyli odwrót od mleka krowiego i chcą to wykorzystać. Mimo iż na przykład cena owsa, czy soi jest tak naprawdę bardzo niska, to napoje z nich wykonane potrafią kosztować nawet dwa razy więcej. Dlatego w wielu przypadkach, zamiast kupować gotowe napoje, lepiej po prostu wykonywać je samemu w domu. Na przykład zamiast kupować gotowe mleko kokosowe, które często zawiera również różnego rodzaju konserwanty i dodatki, których nie chcemy, na przykład cukier, lepiej wykonać je samodzielnie. Wystarczą do tego celu wiórki kokosowe, oraz gorąca woda. W przypadku przygotowania mleka z migdałów, wystarczą migdały i wrzątek, chociaż same migdały są również dość drogie. Zamiast kupować mleko owsiane również możemy zrobić je w domu. Z owsa również wykonamy jogurt owsiany. Wystarczy pozostawić owies zmieszany z wodą na jakiś czas w ciepłym miejscu. Jest to napój dostarczający niezbędnych probiotyków. Oprócz wysokiej ceny napoje roślinne zastępujące mleko nie mają wad. Ogólnie rzecz biorąc mogą całkowicie zastąpić z korzyścią codzienne jego spożywanie. Z drugiej strony w mniejszych ilościach mogą służyć jako uzupełnienie diety. Doskonale nadają się jako zamiennik mleka krowiego i śmietanki do kawy, mogą posłużyć do wykonania wielu potraw oraz wypieków.