Strona główna Ciekawostki Szkodliwe zioła i rośliny

Szkodliwe zioła i rośliny

1366
PODZIEL SIĘ

W naszym otoczeniu znajduje się wiele pożytecznych i smacznych roślin jadalnych oraz leczniczych ziół. Okazuje się jednak, że wcale nie trzeba żyć w egzotycznym kraju lub w dżungli, aby być zagrożonym zatruciem otaczającymi nas roślinami, które rosną w ogródku, na balkonie, a nawet w mieszkaniu. Chociaż w wielu przypadkach nikomu nie przychodzi do głowy ich spożywanie, to w przypadku małych dzieci i zwierząt domowych nie jest to już tak oczywiste, dlatego warto wiedzieć o zagrożeniu.

Szkodliwe zioła

Ziołolecznictwo jest popularną metodą leczniczą. Trzeba jednak pamiętać, że zioła są bardzo silnym lekarstwem, podobnie jak lekarstwa chemiczne mogą bardzo pomóc, ale również mocno zaszkodzić, jeśli zostaną nieodpowiednio użyte. Wielu ludzi jednak do ziół podchodzi dość beztrosko, szczególnie, że nie ma większych obostrzeń w ich stosowaniu, te niebezpieczne zioła nie są na receptę, a można je dostać z łatwością w internecie. Tymczasem niektórych ziół nie powinno się zażywać na własną rękę. Takie działanie ma na przykład konwalia, lek stosowany w chorobach serca, jako zioło wzmacniające. Tymczasem konwalia, chociaż pięknie pachnie i dobrze się kojarzy bywa bardzo niebezpieczna. Zatrucie konwalią objawia się nudnościami, wymiotami i biegunką. Pojawiają się bóle głowy, ogóle osłabienie, zawroty głowy. W nadmiarze konwalia może wywołać nawet migotanie komór serca, co jest dla osób chorych bezpośrednim zagrożeniem życia. Innym popularnym ziołem leczniczym jest jaskółcze ziele, stosowane w leczeniu kurzajek. Jest to bardzo popularna roślina rosnąca na łąkach i przy drogach. Jaskółcze ziele w dużym stężeniu powoduje bóle brzucha, krwawą biegunkę. Zażycie powoduje spadek ciśnienia tętniczego, czasem nawet drastycznego. Odnotowano śmiertelne przypadki wśród dzieci po zażyciu glistnika. Wiele ziół wywołuje pomniejsze objawy, na przykład po zażyciu dziurawca nie należy wystawiać się na działanie słońca, ponieważ powoduje reakcje na powierzchni skóry (czerwone, trudno gojące się wykwity). Ponadto beztroskie stosowanie ziołowych suplementów i lekarstw może powodować interakcje z zażywanymi lekami chemicznymi. Dlatego przed rozpoczęciem kuracji ziołami należy zwrócić się o pomoc do lekarza lub doświadczonego zielarza. Należy kupować zioła tylko ze sprawdzonych źródeł.

Niebezpieczne zioła w ciąży

Okazuje się, że bezpieczne zioła stają się groźne w szczególnych przypadkach. Tak jest w przypadku kobiet w ciąży, szczególnie wczesnej. Zażywanie tych ziół wiąże się z zaburzeniami rozwoju ciąży oraz z przypadkami poronienia. W tym czasie należy odpuścić sobie picie na przykład herbatki z malwy. Innymi ziołami niezalecanymi w ciąży są dziurawiec oraz aloes. Ten ostatni wywołuje przekrwienia i skurcze błony śluzowej narządów wewnętrznych w tym macicy. Lepiej unikać rabarbaru, chmielu, jałowca, szałwii, mięty, tymianku.

Szkodliwe rośliny z naszego ogrodu

W domach i ogrodach żyje wiele roślin, które nie są podejrzewane o swoje trujące właściwości. Są hodowane głównie dla ozdoby. W ogródkach często spotykany jest na przykład cis, ceniony ze względu na swoją estetykę oraz fakt, że przez cały rok roślina ta pozostaje zielona. Niewielu ludzi wie, że jest to śmiertelna trucizna dla ludzi oraz zwierząt. Niektóre reakcje po spożyciu mogą być bardzo drastyczne – odnotowano na przykład padnięcie konia pięć minut po spożyciu cisu. Tosksyny zawarte w tej roślinie powodują poronienie u kobiety w ciąży. Po spożyciu uszkodzeniu ulegają ważne narządy, jak serce, nerki. Źle wpływa na układ nerwowy. Trująca jest cała roślina, szczególnie igły i nasiona. Innym przykładem groźnej rośliny ozdobnej jest kalina koralowa, powodująca ostre zaburzenia układu pokarmowego, rozszerzenie źrenic. W przypadku dużego spożycia może dojść do utraty świadmości. Groźne są również popularne rośliny wykorzystywane do tworzenia żywopłotów lub rozrastające się na siatkach i ogrodzeniach. Jesienią pięknie barwią się na czerwono, ale na przykład śnieguliczka powoduje po spożyciu jej charakterystycznych białych owoców nadmierne pobudzenie, zaburzenia świadomości. Podobne objawy daje spożycie czerwonych jagód wiciokrzewu. Niepożądane objawy występują też po spożyciu ligustru pospolitego, o czarnych jagodach. Są przyczyną drgawek a w skrajnych przypadkach doprowadzają nawet do zapaści.

Szkodliwe rośliny domowe

Piękne kwiaty domowe są zwodnicze. Przykładem jest popularna difenbachia. Nie trzeba jej spożywać, aby ucierpieć. Przypadkowe uszkodzenie rośliny powoduje reakcje alergiczne skóry, przypominające poparzenie drugiego stopnia. Dostanie się do oka powoduje czasową lub trwałą ślepotę, zaburzenia widzenia, bolesność, nadwrażliwość na światło. Spożycie powoduje biegunki, zaburzenia żołądkowe. Roślina powoduje porażenie błon śluzowych, objawiające się silnym obrzękiem i bólem. Objawy zatrucia sokiem rośliny utrzymują się od dwudziestu czterech godzin, nawet do dziesięciu dni, albo dłużej. Inną rośliną czasem hodowaną w domu jest alokazja amazońska, gdzie trujący jest sok rośliny.