Strona główna Diety Pomidory i ich przetwory – co w sobie kryją?

Pomidory i ich przetwory – co w sobie kryją?

978
PODZIEL SIĘ

Pomidory są u nas jednym z popularniejszych warzyw. Kładziemy je na kanapkę, rozkoszujemy się smakiem pysznej zupy pomidorowej. Najczęściej do jej przygotowania stosujemy koncentraty, a nie prawdziwe pomidory. Jedne i drugie kryją w sobie coś dobrego.

Co dobrego w pomidorze?

Pomidor jest jednym ze zdrowszych warzyw. Niewielu ludzi zastanawia się, jedząc pyszne plasterki, że mają również dużo właściwości prozdrowotnych. Pomidory znane są ze swoich właściwości obniżających ciśnienie krwi (potas), oraz antymiażdżycowych. Oprócz tego znajdują zastosowanie jako dobry środek oczyszczający. Wszystko dzięki zawartości minerałów oraz witamin, które przyśpieszają metabolizm, jednocześnie wspomagają pracę nerek i usuwanie zbędnych produktów przemiany materii przez drogi moczowe. Są smacznym dodatkiem do niskokalorycznych sałatek. Wspomagają pracę układu nerwowego (ponownie potas, ale również i brom). W pestkach pomidorów zawarty jest błonnik, znany ze swoich właściwości przeciwrakowych. Pomidory są wskazane do zjadania kobietom, którym zależy na pięknej, gładkiej i zdrowej cerze, ponieważ zawierają witaminy młodości nawilżające ją, czyli A i E. Ponieważ pomidory znane są z dojrzewania w pełnym słońcu zawierają w sobie składniki pomagające bronić się przed nadmiernym promieniowaniem ultrafioletowym.

Koncentrat pomidorowy tylko bez konserwantów

Koncentrat powstaje ze świeżych pomidorów, a jego historia sięga daleko wstecz. Powstał we Włoszech i szybko zaczął być popularny w innych miejscach w Europie. Trudno się temu dziwić, ponieważ użycie koncentratu znacząco usprawnia gotowanie. Koncentraty są łatwe w przechowywaniu i użyciu. Można je wytwarzać samodzielnie w domu, w wolnej chwili i użyć nie dalej niż na przykład następnego dnia. Jednak koncentraty kupne mają tą zaletę, że są pasteryzowane i przechowywane w szczelnie zamkniętych słoikach, przez co można je przechowywać przez znacznie dłuższy czas. Nic nie stoi na przeszkodzie, by używać koncentratów, warto jednak zwrócić uwagę na skład słoiczka. Przede wszystkim powinny się w nim znajdować same pomidory, bez przypraw oraz środków konserwujących. Do przygotowania koncentratu powinno zastosować się wyłącznie obróbkę cieplną. Tak przygotowany koncentrat nie zawiera większe ilości likopenu oraz potasu. Likopen w pomidorach jest znanym i cenionym przeciwutleniaczem, zmniejszającym ryzyko zawałów, jak również ochrania przed powstawaniem nowotworów takich jak na przykład rak szyjki macicy. Potas jest minerałem potrzebnym do zachowania równowagi elektrolitowej.

Keczup – zbędny w zdrowej kuchni

Keczup jest znany i lubiany na całym świecie. Jest tym razem wynalazkiem azjatyckim, choć wydaje się to wielu osobom zaskakujące, bo najbardziej kojarzy się z hamburgerami oraz pizzą. Oryginalna pizza nie powinna być polana keczupem, bo wówczas nie ma z tym daniem wiele wspólnego. Keczup wydaje się nie różnić od koncentratu – po prostu jest bardziej słodki. Jednak keczup nie może być uznany za zdrowy przysmak i dodatek do potraw, w przeciwieństwie do poprawnie wykonanego koncentratu. Przede wszystkim znacząco zwiększa kaloryczność każdej potrawy, ponieważ zawiera cukier. Niektóre butelki keczupu nawet zawierają ich kilka. Już dwie łyżeczki cukru zwiększają kaloryczność jedzenia o dwieście kalorii. Ponadto w keczupie znajduje się sporo soli. Ponadto w keczupie znajduje się zwykle wiele konserwantów, sztucznych barwników i substancji zapachowych, wzmacniaczy smaku. Jedna z firm produkujących keczupy chwaliła się w reklamie, że ich produkt jest bardziej pomidorowy od prawdziwych pomidorów. Taki efekt uzyskuje się właśnie dzięki wzmacniaczom. Jednocześnie wybór na półkach jeśli chodzi o keczupy jest bardzo duży. Od nas samych zależy czy wybierzemy zdrowszą, czy naładowaną konserwantami wersję. Warto poświęcić chwilę czasu na uważniejsze przeczytanie opakowań produktów, by wybrać te najbliższe naturze.

Jak zrobić własny keczup?

Robienie własnego keczupu jest nie tylko o wiele zdrowsze, niż jego kupowanie, ale również tańsze i smaczniejsze. Do tego jest to bardzo łatwe. Bazą do niego może być kupiony przecier pomidorowy (bez żadnych dodatków!) można również samodzielnie przygotować masę przez zmiażdżenie i ugotowanie odpowiedniej ilości pomidorów bez skóry. Do tego potrzebne są jeszcze cebula, seler, marchew, czosnek, oliwa. Można dodać swoich ulubionych przypraw, na przykład goździków, jak w oryginalnym przepisie, pieprz, ziele angielskie, sól morska, odrobina cukru lub zamiennika. Jeśli lubimy keczup na ostro, można dodać nieco proszku z papryczek chilli lub innych ostrych przypraw, według uznania. Litr przecieru z pozostałymi warzywami gotujemy na wolnym ogniu, aż stworzą jednolitą masę. Następnie dodajemy przypraw oraz czosnku i próbujemy co jakiś czas, czy smak jest odpowiedni. Gotujemy jeszcze przez jakiś czas, następnie zdejmujemy z ognia. Jeśli w sosie znajdują się grudki, usuniemy je poprzez przecedzenie przez sito. Następnie znów podgrzewamy domowy keczup i przelewamy do wyparzonych wrzątkiem słoików. Dokładnie zakręcamy. Domowy keczup w słoikach należy pasteryzować przez około piętnaście minut w temperaturze osiemdziesiąt pięć stopni.