Strona główna Ciekawostki Sekrety witaminy C

Sekrety witaminy C

946
PODZIEL SIĘ

Witamina C jest najbardziej kojarzona jako pierwsza pomoc w przypadku przeziębienia. Znana jest też z tego, że jej niedobór wywołuje chorobę zwaną szkorbutem i należy ją regularnie uzupełniać.Na temat witaminy C krążą również mity, takie jak na przykład jej rzekoma wysoka obecność w cytrusach. Okazuje się, że witaminy C jest więcej choćby w naszych rodzimych czarnych porzeczkach. Mało kto wie, że kryje się w niej znacznie więcej sekretów niż ktokolwiek mógłby przypuszczać.

Kluczem jest mocne uderzenie

Na przeziębienie stosuje się witaminę C w dość niewielkich dawkach. Jednak już wiele lat temu, w latach trzydziestych ubiegłego wieku, odkryto pewną niezwykłą zależność. Okazało się, że podawanie pacjentom znacznie przekraczających normy dawek witaminy jest w stanie leczyć z wielu chorób. Pacjenci nie tylko zdrowieli bardzo szybko, ale również zyskiwali bardzo dobre samopoczucie. Witamina C jest skuteczna w leczeniu wielu chorób zakaźnych, nie tylko przeziębienia, ale kluczem jest właśnie stosowanie bardzo wysokich dawek. Tak radzono sobie przed tym, zanim odkryto penicylinę, uzyskiwaną z pleśni. Po tym odkryciu wiedza na temat właściwości witaminy C zaczęła być spychana na dalszy plan, a dziś jej rola jest raczej symboliczna. Okazuje się, że być może jest to jeden z największych błędów, ponieważ witamina C jest substancją nie tylko zupełnie nietoksyczną, całkowicie odprowadzaną z organizmu człowieka z moczem. Nie kumuluje się w organizmie, dlatego nie stanowi żadnego zagrożenia. Jest to w pełni naturalny lek, ku któremu coraz chętniej skłaniają się lekarze, jak również zwolennicy alternatywnego leczenia. Za leczniczą dawkę uznaje się od dwustu mg witaminy C na dobę. Taką dawkę najlepiej uzyskiwać ze źródeł naturalnych, lecz w przypadku chorych konieczna jest suplementacja, uzupełniana zdrową dietą.

Ważna witamina

Niedobory witaminy C mają opłakane skutki w życiu człowieka. Powoduje to różne objawy od krwawienia dziąseł, do nawet objawów apatii i depresji. Znacząco spada wówczas odporność człowieka, który staje się podatny na wiele chorób. Wszystko dlatego, że niedobory powodują drastyczny spadek limfocytów T. kości stają się kruche a naczynia krwionośne niezwykle słabe i podatne. Rany goją się bardzo długo, pojawia się owrzodzenie i krwawienie błon śluzowych. Zaczynają ruszać się i wypadać zęby. Pojawia się brak apetytu, organizm nie przyjmuje kwasów tłuszczowych. Mięśnie boleśnie się kurczą i bolą. Objawy te występują w miarę szybko, bo już po około siedemdziesięciu dniach bez witaminy C. Po tym okresie następuje nawet śmierć, o ile niedobory nie zostaną uzupełnione.

Witaminą C w raka?

Zwolennicy leczenia witaminą C idą znacznie dalej w swoich badaniach. Jedną z takich osób był doktor habilitowany, laureat nagrody Nobla, Linus Pauling. Odkrył on rolę witaminy w procesie fagocytozy, czyli pochłaniania drobnoustrojów atakujących organizm przez białe krwinki krwi. Okazuje się, że witamina C znacząco wspomaga białe krwinki. Dlatego system immunologiczny chorych działa o wiele sprawniej. Rak i nowotwory natomiast to nic innego jak atak chorobotwórczych komórek na organizm, co nieleczone powoduje śmierć. W przypadku stosowania dużych ilości witaminy C silny układ odpornościowy ma większe szanse na pokonanie wroga. Sam Pauling zmarł na raka, co każe wątpić, że sama witamina C gwarantuje całkowite wyleczenie (zażywał witaminę przez całe życie), jednak jak sam doktor twierdził, witamina pozwoliła odsunąć na długie lata widmo śmierci (dożył dziewięćdziesięciu trzech lat). Dlatego nawet jeśli witamina C nie jest cudownym lekiem na raka, to z pewnością jest warta tego, by rozpatrzyć jej właściwości jako środek wspomagający chorych i przedłużający ich życie. Stwierdzono, że witamina C jest pomocna w profilaktyce takich nowotworów jak rak płuc, krtani, rak układu pokarmowego, pęcherza moczowego, macicy, sutka, mózgu. Właściwie zatem leczy najczęściej występujące rodzaje raka. Aż trzydzieści cztery z czterdziestu siedmiu testów potwierdziło skuteczność witaminy. Witamina ma działanie profilaktyczne, ponieważ neutralizuje azotany znajdujące się w pożywieniu, uznawane za czynniki rakotwórcze.

Zagrożenia związane z zażywaniem witaminy C

Niektórzy lekarze twierdzą, że przyjmowanie dużych dawek witaminy jest niebezpieczne i powoduje raka. Nie potawierdzają tego badania, ani osoby spożywające witaminę. Żadna z nich nie zachorowała na raka. Jednak zażywanie witaminy C w dużych dawkach we wczesnym okresie ciąży jest bardzo niebezpieczne, może doprowadzić do poronienia.

Owoce i warzywa zawierające największe dawki witaminy C

Najlepszymi źródłami witaiminy są źródła naturalne. Witamina C znajduje się w takich owocach jak acerola, w owocach dzikiej róży, w naci pietruszki. Znajdziemy ją również w papryczce chilli, czarnej porzeczce, w brukselce i koperku. Aby uzupełnić każdy posiłek w witaminę C należy dodawać koperku i pietruszki do sałatek. Warto pamiętać, że sałatki z ogórkiem są całkowicie pozbawione witaminy C, ponieważ zawiera on kwasy zwalczające ją. Dlatego lepiej nie dodawać ogórków do sałatki, a jeść je osobno.