Strona główna Ciekawostki Szałwia i jej właściwości

Szałwia i jej właściwości

1346
PODZIEL SIĘ

Szałwia to jedno z bardziej znanych ziół w Polsce, choć niekoniecznie docenianych. Jej różne odmiany stosuje się do hodowania roślin ozdobnych, w celach leczniczych i odstraszających owady, a także jedna z odmian jest znana jako środek o działaniu narkotycznym.

Właściwości szałwii lekarskiej

Szałwia lekarska jest ziołem o szerokim zastosowaniu leczniczym. Jest to naturalny środek przeciwzapalny, przeciwbakteryjny i ściągający. Na tyle skuteczny, że znalazła swoje miejsce w poematach, a nawet legendach. Stosowana jest od wielu tysięcy lat, była ziołem popularnym w starożytnej Grecji. Charakterystyczny aromat szałwii delikatnie pobudza i oczyszcza myśli. Szałwia jest również stosowana w celu otwarcia i oczyszczenia dróg oddechowych przy przeziębieniu. Jest polecana w aromaterapii oraz do zastosowania parówek przy tych dolegliwościach. Szałwia jako świeża lub ususzona roślina jest niezwykle przydatna dla utrzymania zdrowia jamy ustnej. Regularnie żuta świetnie oczyszcza zęby, zabija bakterie i drobnoustroje, a co jeszcze ważne, sprawia, że neutralizowany jest przykry zapach z ust. Szałwia z resztą pozwala również na zmniejszenie dolegliwości żołądkowych i niestrawności. Jest zatem ciekawym rozwiązaniem na zaburzenie zwane halitozą. To brzydki zapach z ust, ale często jego źródeł trzeba szukać głębiej niż w ustach. Jest skuteczna w zapobieganiu i leczeniu próchnicy i paradontozy. Oprócz tego w układzie pokarmowym szałwia reguluje metabolizm, przyśpiesza wydzielanie żółci. Pomaga wydalać zbędne produkty przemiany materii. Szałwia może być również zastosowana zewnętrznie jako środek przyśpieszający gojenie się mniej poważnych ran. Dzięki działaniu antybakteryjnym zapobiega zanieczyszczeniu ran.

Szałwia biała – mistyczka wśród ziół

Na uwagę zasługuje wśród rodzajów tego zioła szałwia biała. Jest mniej popularna od szałwii lekarskiej. Zioło to jest wykorzystywane głównie w postaci dymu. Podczas gdy zapach olejków eterycznych zawartych w szałwii pobudza, dym z niej ma za zadanie uspokajać. Palenie szałwii białej w kadzidełku pozwala uspokoić się i wyciszyć. Jednocześnie jednak nie czujemy się oszołomieni, zachowujemy pełnię sprawności intelektualnych. Dlatego palenie szałwii w kadzidle jest pomocne przy stanach nadmiernego napięcia umysłowego, może posłużyć również jako środek uspokajający na noc. Sprawia, że sen jest głębszy i bardziej zdrowy. Indianie stosowali szałwię jako środek wspomagający w medytacji z pewnością właśnie ze względu na właściwości dymu. Szałwia z pewnością wprowadza atmosferę spokoju i wyciszenia, przez co nadaje się do tego celu i dziś. W mistyce szałwię białą stosowano jako środek oczyszczający energetycznie pomieszczenia oraz odstraszający złe moce. Nawet w Polsce za dawnych czasów wkładano dzieciom do kołysek pęczki szałwii, by ustrzec je przed działaniem złego. Niezależnie od tego, czy wierzymy iż szałwia oczyści pomieszczenie ze złych energii, to na pewno oczyści je z wszelkich insektów. Dym odstrasza komary, pająki i inne żyjątka mogące dostać się do pomieszczeń szczególnie w ciepłych porach roku.

Szałwia jako dodatek kulinarny

Niezwykłość szałwii doceniono również w kuchni. Potrafi ona niezwykle wzbogacić i ożywić smak potraw, czyniąc je naprawdę smacznymi. Ponadto, jak już wiemy, sprawia, że potrawy są znacznie lepiej strawne. Dlatego szałwia to idealny dodatek do tych właśnie potraw, z którymi mamy niezbyt przyjemne problemy gastryczne, ale od czasu do czasu chcemy ich skosztować. Do tej grupy należą przede wszystkim mięsa. Szałwia wyjątkowo dobrze komponuje się z tłustymi mięsami jak baranina oraz wołowina, szczególnie w połączeniu z kapustą czy grochem. Z drobiu dodawać ją można do gęsi i kaczek. Szałwia doskonale komponuje się również z rybami, szczególnie zaś z węgorzem oraz śledziem. Szałwia jest dobra jako dodatek do sałatek, w których znajduje się mięso. Nie jest jednak powiedziane, że nie należy jej stosować jako dodatku do ciast czy innych słodyczy. Na słodko smakuje równie dobrze co wytrawnie. Ciekawostką jest fakt, że szałwię zastosować można jako jeden ze składników przy kiszeniu ogórków.

Hodowanie szałwii

Wielu ludzi jest zainteresowanych hodowlą zioła jakim jest szałwia lekarska. Przy jej hodowli należy jednak pamiętać, że potrzebuje ona dobrze nasłonecznionych miejsc, by poprawnie wzrastać. W naszym klimacie szałwię należy hodować głównie latem. Najodpowiedniejszym miesiącem do zasadzenia sadzonki jest lipiec, ponieważ wówczas grunt posiada najbardziej optymalną temperaturę, czyli około dwadzieścia stopni. Wcześniej roślinkę trzeba wyhodować z nasionka, najlepiej zaczynając od marca. Hodowla szałwii powinna również być osłonięta od wiatru. Będzie dobrze czuła się na glebie żyznej, lecz nie przeszkadza jej domieszka piasku, dlatego można ją posadzić wprost w ziemi w ogródku. Ponieważ jest to roślina wieloletnia, na zimę należy ją przysłonić, by nie dotknął jej mróz. Nic nie stoi na przeszkodzie, by następnie ją zasuszyć i korzystać z dobrodziejstw również zimą.