Strona główna Ciekawostki Znaczenie siarki w pożywieniu

Znaczenie siarki w pożywieniu

1336
PODZIEL SIĘ

Siarka jest bardzo istotnym elementem codziennego żywienia. Wielu ludzi jednak na co dzień zapomina o niej, oraz jej ciekawych właściwościach. Tymczasem siarka nie tylko jest ważna jako element zdrowej diety, ale również jako środek mający wiele różnych zastosowań w warunkach domowych, jak również dla leczenia schorzeń oraz jako łatwo dostępny pierwiastek upiększający.

Zastosowanie siarki

Siarka jest stosowana powszechnie w ogrodnictwie, pobudzając wzrost roślin, sprawia, że owoce i plony są bardziej dorodne. Niewielu ludzi zdaje sobie sprawę z tego, że siarką można łatwo oczyścić miejsca, gdzie rozlała się na przykład toksyczna rtęć. Dzięki niej zmienia się ona w siarczek rtęci, niegroźny minerał występujący w przyrodzie. Siarka ma bardzo ważne znacznie biologiczne w organizmie człowieka. Jest na czwartym miejscu pod względem wszystkich pierwiastków, które utrzymują człowieka przy życiu. Bardzo duże niedobory mogą zatem doprowadzić nawet do zgonu. Na szczęście siarki oraz jej związków jest pod dostatkiem w naturze.

Niedobory siarki w organizmie

Niedobory tego pierwiastka są bardzo łatwe do uchwycenia. Przede wszystkim zauważają to w pierwszej kolejności panie. Włosy stają się rzadkie, pozbawione blasku, paznokcie kruche, a skóra przesuszona. Pogarsza się również ogólne samopoczucie, określane jako ogóle “rozbicie”. Pojawiają się problemy ze skupieniem uwagi, z nauką, wywiązywaniem się z codziennych obowiązków. Wszystko dlatego, że siarka jest bardzo istotnym pierwiastkiem w układzie nerwowym, a jej niedobory zakłócają jego pracę. Przyczyniają się w dużej mierze do rozwoju choroby psychicznej, jaką jest depresja, znacząco pogarszając stan chorych. Aby ostatecznie przekonać się, czy przyczyną niedomagania są problemy z ilością siarki, warto spojrzeć sobie w oczy. Ciemna obwódka wokół źrenicy wskazuje właśnie na to, że mamy do czynienia właśnie z tym problemem. Gdy pojawiają się problemy z poziomem siarki w organizmie, a są one nagłe, mimo iż osoba zauważająca objawy u siebie nie przeszła na dietę, ani jej nie zmieniła, co więcej odżywiała się zdrowo, istnieje podejrzenie rozwoju innych chorób, takich jak choroby stawów, a nawet rozwój nowotworów. Wszystko to powinno zostać skonsultowane z lekarzem.

Siarka leczniczo

Siarka wykazuje również wysokie możliwości lecznicze. Jako jedyny pierwiastek znana jest ze swoich właściwości przeciwzapalnych oraz bakterio i grzybobójczych. Wobec tego doskonale nadaje się do usuwania takich schorzeń jak problemy dermatologiczne, choćby zwykły trądzik, ale również na przykład odmiany grzybicy. Jest także stosowana wewnętrznie w tym samym celu, czyli aby usunąć nadmiar grzybów wewnątrz organizmu, na przykład przerost Candidy. Siarka jest wybawieniem dla osób, które cierpią na schorzenia stawów, na przykład reumatyzm. Kto cierpi z tego powodu wie, że jest to choroba bardzo bolesna, a niestety chorują coraz młodsze osoby, nawet nastolatkowie. W każdym wieku niemożność prawidłowego poruszania się jest trudnością obniżającą nastrój, a często skracającą życie. Siarka nie tylko zmniejsza ból działając przeciwzapalnie, ale realnie przyczynia się do odbudowy chrząstki stawów, przez co je regeneruje w wysokim stopniu. Ważne jest to przede wszystkim dlatego, że siarka jest nietoksyczna, a jej nadmiar jest usuwany wraz z moczem, dlatego nie ma obaw o przedawkowanie. Nie wpływa źle na organizm, podczas gdy większość leków przeciwbólowych oraz wszystkie blokady sterydowe mają bardzo wiele skutków ubocznych.

Siarka dla urody

Siarka ma także nie bagatelne znaczenie w przemyśle urodowym – widocznie poprawia stan skóry, włosów i paznokci. Wszystko dlatego, że jest podstawowym budulcem kreatyny, która odpowiada właśnie za mocne włosy i paznokcie. Bardzo istotny jest fakt, że zastosowanie siarki pomaga w dłuższym zachowaniu zdrowej, jędrnej skóry, bez śladów zmarszczek. Warto wiedzieć, że siarka jest najbardziej skuteczna razem z krzemem jeśli chodzi o urodę. Samo zastosowanie siarki, lub samo zastosowanie krzemu bez ich połączenia nie da żadnych spektakularnych efektów, o czym często zapominają producenci na przykład tabletek na porost włosów i paznokci.

Źródła siarki w żywności

Siarkę warto i trzeba dostarczać sobie przede wszystkim ze źródeł naturalnych. Jednak nie można z nią przesadzać. Duże ilości siarki powodują najpierw dobre samopoczucie, które następnie zmienia się w raczej kiepskie, które z kolei przedłuża się. Wszystko mija, kiedy zaprzestajemy spożywania nadmiaru siarki, a następnie pozwalamy temu poziomowi spaść. Nie trzeba nic w tym celu robić. Dlatego również siarki nie należy suplementować, a na pewno nie zbyt długo. Dla jej uzupełnienia wystarczy spożywać takie pokarmy jak mięso, ryby, sery żółte, przetwory mleczne i mleko, płatki owsiane, jaja, warzywa jak papryka, kapusta, brukselka, cykoria, jarmuż, owoce jak awokado, truskawki. Siarka znajduje się również w soi oraz jej przetworach, takich jak serek tofu, jak również w soi fermentowanej tempeh. Jak widzimy uzupełnienie siarki w diecie nie jest bardzo trudnym zadaniem.