Strona główna Ciekawostki Mąka rafinowana jest niekorzystna, ale dlaczego?

Mąka rafinowana jest niekorzystna, ale dlaczego?

3125
PODZIEL SIĘ

Uwielbiamy ciasta, ciasteczka zjadane do herbaty i popołudniowej kawy. Wydaje się to niegroźną przyjemnością i większość z nas nie wyobraża sobie życia bez niej. Lecz czy zastanawialiśmy się, jakie konsekwencje przynosi spożywanie dużej ilości białej mąki?

Gluten w mące pszennej

Wszyscy to już znają, a na dźwięk nazwy “gluten” wielu z nas przewraca oczami. Nie wierzymy w szkodliwość glutenu i go lekceważymy. Na dłuższą metę białko to może być szkodliwe również dla osób, które nie są uczulone na nie. Objawia się to na przykład zmianami skórnymi, problemami żołądkowymi, szybszym starzeniem się. Wciąż jednak duża ilość osób nie łączy tych objawów ze spożywaniem białej mąki.

Jedząc białą mąkę wpływasz na swoją wątrobę

Wątroba pracuje dzielnie przez całe nasze życie. Mało kto się nią przejmuje, a to głównie jej zawdzięczamy w ogóle to, że żyjemy po spożyciu niektórych potraw. Są one niczym innym jak po prostu truciznami, które działają co prawda wolniej, ale za to konsekwentnie. Wątroba chroni nas przed większością problemów związanych z regularnym spożywaniem tych potraw, lecz w pewnym momencie, najczęściej po czterdziestym roku życia i ona ogłasza strajk. Ma do tego prawo po tak długim czasie. Jednym z pokarmów, które wyjątkowo źle wpływają na pracę wątroby jest mąka rafinowana biała. Dzieje się tak dlatego, że przez wiele lat wątroba zmuszona jest do podwójnej pracy przy przetwarzaniu białej mąki, również ze względu na zawarty w niej gluten. Oto kilka objawów wynikających z uszkodzenia wątroby związanych z wieloletnim jedzeniem mąki:

Chroniczne bóle głowy.

Choroby skóry – nasilenie się trądziku u młodzieży jak również u osób dorosłych, zaostrzenie się łuszczycy, alergii skórnych. Zmiany skórne połączone z nasilającym się swędzeniem. Również dziwny kolor skóry, na przykład jej zażółcenie (przy zaawansowanych problemach z wątrobą).

Zaparcia i problemy układem pokarmowym.

Dziwny metaliczny lub gorzki posmak w ustach, biały nalot na języku.

Nawracające zapalenia zatok związane z nadmiarem gromadzącego się śluzu w ich wnętrzu.

Biała mąka powoduje tycie

Mąka rafinowana nie ma w sobie żadnych witamin, jest jedynie węglowodanem. Nadmiar jej w diecie powoduje przybieranie na masie ze względu na dodatkowe kalorie. Jednak również biała mąka rafinowana zmniejsza ruchy robaczkowe jelit i powoduje ich zapychanie się. Flora bakteryjna zostaje zmieniona, stąd częste problemy z zaparciami. Przy prawidłowo pracującej florze bakteryjnej, a także przy spożywaniu regularnie naturalnych probiotyków mąka zostaje przerobiona na glukozę, która trafia do krwi. Jeśli aktywność fizyczna osoby zażywającej probiotyki i jedzącej spore ilości mąki nie będzie większa, co pozwoli spalić nadmiar glukozy, spowoduje to błyskawiczne tycie.

Produkty z mąką są zbyt słone lub zbyt słodkie

Najczęściej produkty z pszenicy i z mąki rafinowanej są nie tylko bogate w nią, ale również bardzo dobrze dosłodzone lub dosolone. Bardzo często zawierają takie ilości soli w jednej porcji, która spokojnie zaspokaja dobowe zapotrzebowanie na nią. Podobnie z cukrem. Ten z kolei jeszcze bardziej przyśpiesza proces przybierania na wadze. Jedząc codziennie kilka ciastek tyjemy nawet do dziesięciu kilogramów rocznie. W ciągu kilku lat łatwo wyhodować znaczną nadwagę, jakiej ze względu na obniżony metabolizm po trzydziestym roku życia coraz trudniej się pozbyć. Odrzucenie mąki z diety ma wiele korzyści między innymi jednocześnie pozbywamy się z niej zbyt słonych i za dużo słodzonych produktów, a samo to pozwala w krótkim czasie zmniejszyć wagę o kilka kilogramów, nawet bez zaawansowanych ćwiczeń.

Jak dieta bez mąki wpływa na mózg

Najczęściej dietę bez mączną podejmują osoby chorujące na celiakię, ale okazuje się, że ma ona również ogromny wpływ na wszystkich nas. Nie tylko jeśli chodzi o ulgę dla ciała, zrzucenie kilku zbędnych kilogramów, uczucie bycia atrakcyjniejszym. Zjadanie mniejszej ilości mąki wpływa na wzrost dobrego samopoczucia. Okazuje się, że osoby, które zrezygnowały z jej jedzenia przestają cierpieć na syndrom ciągłego zmęczenia, zaczynają mieć więcej energii, są bardziej kreatywne. To sposób na zapobiegnięcie chorobom cywilizacyjnym, na zdrowszą starość ze sprawniejszym umysłem. Przyda się to osobom w każdym wieku. Na przykład kobiety, które cierpią na trudny do przejścia pms, czyli napięcie przedmiesiączkowe i ciężko znoszą miesiączkę powinny zrezygnować z mąki i cukru na rzecz większej ilości warzyw. Poprawa samopoczucia a także objawów fizycznych będzie dostrzegalna już w pierwszym cyklu.

Zrezygnowanie z mąki jako sposób na młody wygląd

Mąka pszenna rafinowana zawiera akrylamid. Jest to związek, który znajdziemy w mące poddanej procesowi pieczenia. Powoduje on szybsze starzenie się skóry, jej opadanie, tworzenie się zmarszczek, mizerny wygląd. Sprawia, że wyglądamy na starszych niż jesteśmy. Szczególnie dotyczy to kobiet, które mają delikatniejszą skórę i mniej testosteronu. Zrezygnowanie z pieczywa pozwala na późnienie procesu starzenia się.