Strona główna Diety Jedzenie a gospodarka hormonalna

Jedzenie a gospodarka hormonalna

520
PODZIEL SIĘ

Dieta to ważny środek regulujący, wpływający na stan gospodarki hormonalnej. Hormony natomiast regulują praktycznie wszystkie funkcje życiowe człowieka. Podczas gdy lekarze masowo przepisują osobom wchodzącym w wiek starczy lekarstwa syntetyczne mające poprawić ich nastrój oraz złagodzić dolegliwości fizyczne, okazuje się, że samo dobre odżywianie jest w stanie znacząco wyeliminować większość typowych dla przekwitania problemów, zarówno u kobiet jak i u mężczyzn. Najlepiej, gdy jest ono dodatkowo odpowiednio wcześnie wprowadzone i rozpoczęte już w młodym wieku.

Nowa era fitohormonów

Coraz częściej współczesna medycyna zwraca się ku naturze, aby odkryć sposoby pomocy kobietom w okresie menopauzy. Jest to jak wiadomo ciężki okres w życiu dla każdej kobiety. Zdarzają się męczące wahania nastroju, czasem nawet rozwija się ciężka depresja. Do tego czują się osłabione, wyczerpane, na nic nie ma chęci. Nocą zdarzają się uderzenia gorąca, zlewne poty, a ręce drżą. Kobiety wykazują minimalne zainteresowanie pożyciem seksualnym, chociaż paradoksalnie jest to czas kiedy nie ma ryzyka zajścia w ciążę i wreszcie można cieszyć się nieskrępowanym pożyciem. Przepisywane leki syntetyczne mogą pomóc, ale zwiększają również ryzyko występowania raka narządów rozrodczych lub raka piersi. Wiele kobiet, aby temu zapobiec coraz wcześniej rozpoczyna kurację fitoestrogenami. Są to pochodzące z natury składniki, jakie wpływają na pracę podwzgórza mózgowego odpowiedzialnego za wysyłanie sygnałów do produkcji hormonów. Dzięki temu nie trzeba z zewnątrz przyjmować sztucznych hormonów, a wszystko odbywa się i reguluje na podstawie produkowanych przez organizm własnych. Jest to o wiele zdrowsza alternatywa, znacznie obniżająca ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. Gdzie szukać fitoestrogenów? Warto przede wszystkim zwrócić uwagę na produkty sojowe. Soja zawiera najwięcej fitoestrogenów. Znajduje się ich dużo w serze tofu, mące sojowej. W następnej kolejności znajdują się warzywa strączkowe takie jak fasolka, groszek. Innymi produktami bogatymi w fitoestrogeny są pęd lucerny czy koniczyny. Nie bez znaczenia są takie napoje jak czarna oraz zielona herbata, herbata jaśminowa, kawa. Na zawartość fitoestrogenów w jedzeniu nie ma wpływu ich obróbka cieplna. Fitohormony podawane są również mężczyznom w przypadku niektórych schorzeń.

W obronie płodności

Bardzo duża liczba par na świecie ma problem z poczęciem dziecka. Jeśli natomiast kobieta zachodzi w ciążę, okazuje się, że nie może jej utrzymać, co częstokroć kończy się poronieniem. Jak duży wpływ na ten stan rzeczy ma dieta? Całkiem spory. W poczęciu najważniejsza jest dobra jakość komórek rozrodczych, a przede wszystkim męskiego nasienia. Jeśli sperma jest słaba to do zapłodnienia nigdy nie dojdzie. Na jakość spermy wpływa zaś bezpośrednio odżywianie oraz styl życia. Zarówno wysoka masa ciała i zawartość tkanki tłuszczowej nie jest korzystna dla nasienia, jak i zbyt niska masa. Nie bez znaczenia jest to również w przypadku kobiet. Te cierpiące na zespół policystycznych jajników mają wielkie problemy z zajściem w ciążę oraz skłonność do otyłości. Ale już utrata kilku kilogramów podnosi możliwość zapłodnienia. Aby zwiększyć tą możliwość kobiety powinny zrezygnować z jedzenia opartego na białej mące i cukrze na rzecz produktów pełnoziarnistych, bogatych w witaminy z kompleksu grupy B. Wpływają one na mózg, jaki jest organem nadrzędnym, jeśli chodzi o gospodarkę hormonalną. Dzięki odpowiedniemu przewodnictwu w mózgu powstaje jasny sygnał do rozpoczęcia i uregulowania cyklu miesiączkowego, co jest niezbędne w przypadku chęci zajścia w ciążę. Ważną rolę odgrywa witamina B1 jaka ma wpływ na zagnieżdżenie się zarodka w ścianie macicy. Jedzenie kobiet powinno być bogate w kwas foliowy. Kobiety chcące szybciej zajść w ciążę nie powinny stronić od kwasów nienasyconych. Ich sporą ilość odnajdą w świeżych rybach takich jak śledź, makrela, pstrąg. Także mężczyźni są zobowiązani do przestrzegania diety, ważne by była różnorodna oraz przede wszystkim ograniczała spożycie tłuszczów nasyconych, źle wpływających na jakość nasienia. Niebagatelny wpływ na jego jakość ma aktywny tryb życia, uprawianie sportu. Niektóre schorzenia, jakie są bezpośrednio związane z dietą są przyczyną bezpłodności, jak na przykład niestrawność glutenu czyli celiakia. Spożywanie specyficznych składników pożywienia ma wpływ na przyśpieszenie oraz uregulowanie owulacji w przypadku kobiet. W pierwszej kolejności kobiety starające się o dzieci powinny zadbać o odpowiednie spożycie żelaza, jodu, oraz witaminy C.

Rola insuliny

Insulina jest hormonem jaki ma bardzo duży wpływ na regulowanie apetytu człowieka. Dlatego jej poziom ogrywa kluczową rolę w pobudzaniu uczucia głodu oraz nasycenia. Dostarczanie zbyt dużej ilości cukrów z pożywienia powoduje, że insulina przekształca je na tłuszcz, jaki jest odkładany w postaci tkanki tłuszczowej. Natomiast niedobór glukozy powoduje nieodpowiednie działanie mózgu, spadek energii, ospałość, brak sił do pokonywania codziennych trudności.