Strona główna Diety Najczęściej uczulające produkty spożywcze

Najczęściej uczulające produkty spożywcze

1119
PODZIEL SIĘ

Alergie są coraz częstszą rzeczywistością. Dziecięcy układ odpornościowy jest jeszcze dość słaby i niewykształcony, dlatego nietolerancje objawiają się właśnie w wieku niemowlęcym lub wczesnodziecięcym.

Czym jest alergia pokarmowa?

Alergia pokarmowa to dość popularny temat w przychodniach lekarskich i nie tylko, lecz czy tak naprawdę wiemy, czym jest? Wszystko opiera się o układ odpornościowy. Ma on za zadanie chronić ciało przed groźnymi dla niego substancjami i żywymi mikrobami, takimi jak wirusy, grzyby, bakterie. Jeśli to możliwie układ odpornościowy nie dopuszcza do dostania się ich do organizmu, a jeśli tak się stanie, białe krwinki robią wszystko by usunąć wroga. Czasem jednak organizm odczytuje za potencjalne niebezpieczeństwo coś zupełnie niegroźnego. Winą za to obarcza się geny, postępujące zanieczyszczenie środowiska, lecz tak naprawdę nie jest do końca jasne czemu jedni są uczuleni na jakiś pokarm, podczas, gdy większość ludzi może go bez obaw spożywać. Podobną zagadką są choroby autoimmunologiczne, kiedy układ odpornościowy przestaje pełnić swoje funkcje i nagle zamiast chronić, szkodzi danej osobie. Częściej na alergie zapadają dzieci mieszkające w miastach. Częściową winę za uczulenia ponoszą czasem rodzice, ponieważ wychowują dzieci w zbyt sterylnych warunkach, chcąc ich dobra. W rzeczywistości ich układ odpornościowy nie jest w stanie zapoznać się z różnymi alergenami i uodpornić się na nie.

Objawy alergii pokarmowej

Alergia pokarmowa ma swoje widzialne objawy, takie jak wysypka, zaczerwienienie skóry, łzawienie oczu, pociąganie nosem. Trzeba jednak pamiętać, że występują różne nasilenia choroby. Bywa, że są na tyle delikatne, że nie zwracają szczególnej uwagi. Warto zwracać uwagę na zachowanie dzieci. Jeśli odmawiają jedzenia jakiegoś konkretnego posiłku, niekoniecznie oznacza to, że po prostu grymaszą. Bywa, że czują się źle po nim, mają wzdęcia, lekką biegunkę, czują nudności, bóle głowy. Są to objawy alergii. Nie wolno ich lekceważyć, ponieważ spożycie danego pokarmu na przykład w większej ilości doprowadza nawet do wizyty na pogotowiu. Dlatego trzeba uważnie obserwować swoje dzieci, jak i samych siebie. Życie z alergią bywa bardzo ciężkie i stresujące. W zależności od nasilenia, osoby z większym lub mniejszym zaangażowaniem są zmuszone na dokładne studiowanie etykiet produktów, a w gościach muszą mieć specjalne menu.W zależności od produktu, na jaki ktoś jest uczulony, zdarza się, że dieta dla niego wymaga wyjątkowych nakładów pieniężnych. Tymczasem inni ludzie nie potrafią zrozumieć, że ktoś jest na coś uczulony. Dorośli i dzieci bywają ofiarami ostracyzmu, są oskarżani o symulowanie, przesadzanie. Tymczasem alergia bywa dla uczulonych chorobą nie tylko dokuczliwą i nieprzyjemną, ale nawet śmiertelną.

Najczęściej występujące uczulenia

Jeśli wiemy, że dziecko jest uczulone, lub sami jesteśmy, od tej pory próbowanie nowych dań i potraw powinno być bardzo ostrożne. Nie powinny chodzić do restauracji, gdzie serwowane jest egzotyczne lub nieznane do tej pory jedzenie. Do najczęstszych alergenów należą: mleko (przetwory mleczne, wszystkie produkty zawierające białka mleka), jaja kurze, nietolerancja glutenu (celiakia), orzechy (orzeszki ziemne), soja, seler, ryby, owoce morza (skorupiaki, mięczaki), mięsa. Bywa, że osoby uczulone na alergie wziewne, jak na sierść danych zwierząt, nie będą tolerowały również jedzenia mięsa tych zwierząt, na przykład królika. Będąc uczulonym na jakiś rodzaj warzywa trzeba unikać jego wszystkich rodzajów oraz pokrewnych. Na przykład przy uczuleniu na seler, lepiej unikać warzyw bulwiastych, rosnących w ziemi, pietruszki. Jedzenie jest zwykle w jakiś sposób przygotowywane. Ugotowane jedzenie jest już innym produktem niż było z początku. Dlatego konkretnie uczulające potrawy ugotowane, usmażone lub upieczone stwarzać mogą jeszcze większe zagrożenie, lub dopiero po ugotowaniu je stwarzają. Niektóre uczulenia zmniejszają się z wiekiem, inne zostają z nami przez całe życie, tak jak uczulenie na orzechy. Poważnym zagrożeniem dla alergików są współcześnie dodatki spożywcze i żywnościowe, konserwanty, barwniki. Jest to szczególnie trudne, ponieważ środki te są powszechnie dodawane do wielu produktów. Zdarza się, że producent nie informuje o tym fakcie na etykiecie, reklamując swój produkt jako zdrowy i ekologiczny.

Jak chronić się przed alergią?

Gdy alergia pokarmowa już występuje, niewiele można zrobić ponad wykluczenie alergenu z diety. Ale rodzice mogą wiele zrobić, by uodpornić dziecko. Czystość jest dobra, szczególnie dla niemowląt, ale nie powinna to być sterylna czystość. W miarę jak dziecko dorasta powinno móc bawić się na zewnątrz, zwiedzać okolicę, mieć kontakt ze zwierzętami. Coraz częściej zdarza się, że matki chcąc szybciej wrócić do pracy lub z innych przyczyn, karmią dzieci mlekiem zmodyfikowanym. Powinny karmić zawsze piersią, ponieważ to uodparnia dzieci na choroby. Dzieci pochodzące z cesarskiego cięcia również są bardziej narażone na alergie, ponieważ podczas naturalnego porodu mają kontakt z bakteriami pochodzącymi z jelit matki, co jest ważne dla ich układu odpornościowego. W wyniku cesarskiego cięcia kontakt ten jest wyeliminowany.