Kiszone produkty ostatnimi czasy powracają do łask. Poprzedni rok był bardzo łaskawy dla kiszonej kapusty i ogórków, którymi zachwycił się świat. W tym roku pozytywne recenzje zbiera już kefir, okrzyknięty mianem superfood. Dlaczego warto zjadać kiszonki i fermentowane jedzenie?
Kiszone dobre dla uzdrowienia i detoksykacji
Kiszonki to najlepsze naturalne źródło probiotyków. Są one niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. W jelitach równowaga bakterii i drożdży jest istotna z kilku powodów. Od stanu jelit zależy nasze zdrowie i dobre funkcjonowanie a nawet wygląd. Współcześnie bardzo wiele osób boryka się z problemami z cerą, mimo iż są już po okresie dojrzewania. Warto wreszcie powiedzieć głośno, że trądzik nie jest chorobą skóry i żadne zewnętrzne środki nie będą skuteczne, mogą jedynie zmniejszyć nieco powstawanie pryszczy, lecz nigdy nie sprawią, że całkowicie one znikną. Problem tkwi w spożywanych współcześnie w nadmiarze toksynach oraz zaburzeniach wydalania ich. Jelito grube jest miejscem, w którym powinny zgromadzić się, a następnie zostać wydalone wszystkie toksyny z ciała. Jeśli jednak zaburzona jest flora jelit to nie funkcjonują one prawidłowo i nie są w stanie wydalić toksyn. Organizm jednak stara się by wydalić je w inny sposób, a tym sposobem są płuca oraz skóra. Stąd nadmiernie tłusta skóra, co z kolei ułatwia bakteriom powodującym trądzik bytowanie na niej. Spożywanie kiszonych produktów to poprawienie stanu jelit a co za tym idzie, niemal natychmiastowe poprawienie stanu cery. Oprócz tego jelita lepiej radzą sobie z rozkładem różnych zjadanych produktów na przykład z cukrami pochodzącymi z nabiału i z cukrem w ogóle. Jednak z diety trądzikowej najlepiej w ogóle wyeliminować biały cukier. I tu kolejna dobra wiadomość, ponieważ kiszenie produktów powoduje, że mają mniejszą zawartość cukru i co za tym idzie są mniej kaloryczne. Są zatem dobrym rozwiązaniem dla cukrzyków oraz osób mających problemy z układem krwionośnym. Dzięki zawartości substancji zwanej acetylocholiną zawartej w produktach kiszonych możliwie jest uregulowanie ciśnienia tętniczego krwi oraz reguluje pracę serca. Produkty tym samym zmniejszają ryzyko ataku serca, a dzięki rozszerzeniu naczyń krwionośnych i zwiększenia ich przepływności również przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka udaru. Są polecane osobom borykającym się z nadmiernym odkładaniem się cholesterolu.
Podwójne doładowanie witamin i sprawniejsze odchudzanie
Co ciekawe produkty kiszone i fermentowane zawierają wiele pożytecznych witamin, a nawet ich liczba w takim pożywieniu podwaja się. Tak jest w przypadku na przykład witamin z grupy B oraz C. Dzięki temu kiszonki są wręcz stworzone jako źródło tych witamin w okresie jesiennym i zimowym, gdy nie ma dostatku świeżych warzyw i owoców. Naturalne źródło witaminy C zwiększa odporność a nawet działa antynowotworowo oczywiście na wespół z pożytecznymi bakteriami odporność ta jeszcze dodatkowo wzrasta. Aby więc nie tracić czasu na chorobę warto jeść kiszonki. Naturalna witamina C jest przeciwutleniaczem oraz pomaga oczyszczać organizm z toksyn. W produktach kiszonych kryją się również inne ważne witaminy, jak A lub E, a także K. Produkty kiszone są źródłem wapnia, magnezu, żelaza, fosforu. Wszystko to sprawia, że organizm przyjmujący więcej kiszonek jest bardziej syty. Zimą mamy większą ochotę na tłuste jedzenie z powodu niedoborów świeżych warzyw i owoców. Można je z powodzeniem zastąpić właśnie kiszonkami. Niektóre fermentowane produkty dodatkowo wytwarzają również na przykład octy, znane z tego, że dodatkowo hamują nadmierny apetyt i pomagają w odchudzaniu. Dlatego kto nie chce utyć nadmiernie przez zimę, by na wiosnę móc dopiąć spodnie, powinien zimą zajadać się produktami kiszonymi.
Gdy boisz się ludzi jedz kiszone
Co czwarta osoba potrzebuje pomocy lekarza psychiatry, lecz nie każda z tego korzysta. Żniwo lęków społecznych a co za tym idzie poczucia wyobcowania a w efekcie depresji zbiera swój najlepszy plon. Nowe badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Maryland potwierdzają, że jedzenie kiszonych przetworów jest jednym z lepiej działających czynników poprawiających zdolności społeczne osób wyjątkowo nieśmiałych. Okazuje się, że nieśmiali, którzy wprowadzili do swojej diety kiszone i fermentowane jedzenie mieli mniejsze problemy na przykład z wykonaniem ważnego telefonu czy załatwieniem sprawy w urzędzie. Już dawno postawiono tezę, iż jelita są stale związane z mózgiem, a właściwie są drugim mózgiem w organizmie. To od jelit zależy na przykład produkcja serotoniny, bardzo istotnej w leczeniu depresji i utrzymaniu dobrego samopoczucia. Naukowcy stwierdzili, że w przypadku nieśmiałości zdrowe jelita pomagają w wytworzeniu neuroprzekaźników GABA. Podobne działanie mają leki przeciwlękowe. Ponadto spożywanie probiotyków łagodzi dolegliwości ze strony układu pokarmowego, typowe dla przeżywania silnego stresu, jak bóle i skurcze brzucha, biegunki, mdłości i wiele inne.
