Strona główna Zdrowe jedzenie Jak prawidłowo przechowywać żywność?

Jak prawidłowo przechowywać żywność?

356
PODZIEL SIĘ

Wielkim problemem współczesnego świata jest zła gospodarka jedzeniem. Nigdy dotąd nie było ono tak łatwo dostępne i różnorodne jak dziś i nigdy dotąd tak często nie lądowało w koszu. Często zdarza się, że kupujemy jedzenie “na zapas” tymczasem po jakimś czasie traci ono swoją przydatność do spożycia. W rezultacie żywność jest wyrzucana. Nieumiejętność zarządzania domowymi zapasami oraz ich prawidłowego przechowywania, przez co szybciej się psują, to dwie przyczyny marnotrawstwa jedzenia, jakim bardzo łatwo jest zapobiegać. A co za tym idzie, sprawić na większą skalę, że problem z nieumiejętnym zarządzaniem jedzeniem znacząco się zmniejszy.

Istotne zasady przechowywania żywności

Zasady te są bardzo proste i nie wymagają żadnych dodatkowych kosztów. Mogą być wprowadzone w każdym domu o przeciętnym wyposażeniu kuchni. Oto kilka cennych porad.

  1. Przechowywanie mięsa i ryb. Świeże mięsa i ryby należą do tych, które szybko się psują. Dlatego nie należy kupować ich na zapas, a najlepiej w dniu, kiedy planujemy je spożyć, lub maksymalnie na trzy dni przed ich spożyciem. Mięsa rozdrobnione należy spożywać w tym samym dniu. Jeśli mięso ma być przechowywane należy je starannie umyć i zamknąć w osobnych pojemnikach. Najlepiej jeśli jest to pojemnik szklany. Z braku miejsca w lodówce można świeże mięsa zawinąć w folię aluminiową lub plastykową. Produkty takie powinny być umieszczane na niższych półkach w lodówce, gdyż jest tam chłodniej; cieplejsze powietrze unosi się ku górze. Podobnie należy postępować z mięsem przetworzonym, czyli na przykład z szynkami, wędlinami, pasztetami. Po otwarciu na przykład puszek z pasztetem lub konserwą, ważne jest aby spożyć je w ciągu trzech dni.
  2. Warzywa i owoce. Istotne jest, aby wybrać świeże produkty, a także nieuszkodzone. Dlatego lepiej kupować je w miejscach gdzie można ich dotknąć i wybrać tylko najlepszej jakości, niż w miejscu gdzie są gotowe mieszanki lub ktoś nakłada nam produkty. Ważne by nie kupować zbyt dużej ilości warzyw i owoców, a jedynie tyle, ile zostanie z pewnością zjedzone. Po zakupie należy wyjąć je z plastykowych toreb i ułożyć luźno w dolnych szufladach lodówki. Istotne jest, aby ich nie myć, ponieważ przyśpiesza to psucie się. Trzeba je myć dopiero przed bezpośrednim użyciem. Owoce egzotyczne, pomidory, ogórki, cukinie należy przechować w temperaturze pokojowej. Należy je spożyć w ciągu trzech dni.
  3. Pieczywo i produkty suche. Chleb, bułki i inne wypieki należy przechowywać pod przykryciem, aby uniknąć ich wyschnięcia. Powinny być ukryte w papierowej torbie. Suche ziarna zbóż, kasze, mąki, makarony, rośliny strączkowe powinny być przechowywane również w papierowych opakowaniach.

Spójrz na datę ważności

Data ważności jest terminem prawnie określonym przez producenta, dotyczącym okresu, w jakim można spożyć dany produkt. Nie oznacza to jednak, że jeden dzień po przekroczeniu terminu należy produkt wyrzucić do kosza. Jeszcze przez jakiś czas, w zależności od tego jaki to produkt, będzie się nadawał do spożycia (nie wolno zjadać mięsa, ryb, jaj, jakie przekroczyły termin spożycia). Dotyczy to głównie suchych produktów jak również na przykład konserw, dań w słoikach (oczywiście nigdy nie otwieranych). Gdy widzimy, że termin przydatności do spożycia się kończy, zgromadzone jedzenie można oddać potrzebującej osobie lub zawieść do schroniska dla zwierząt. Niektóre hipermarkety sprzedają produkty, których data ważności jest bliska końcowi po znacznie obniżonej cenie. Wówczas należy spożyć je jak najszybciej. Do zjedzenia nie nadają się produkty, na których powierzchni widać jakiekolwiek zmiany. Nawet niewielkie kropelki pleśni powodują skażenie całego produktu, nawet jeśli fragment został odkrojony. Produkt, który posiada podejrzany zapach lub kwaśnawy posmak nawet przed końcem terminu ważności nie nadaje się już do spożycia. Nie należy podawać go również zwierzętom.

Sztuka mrożenia

Prostym i tanim sposobem na przechowywanie żywności jest jej mrożenie. W ten sposób można zachować zapas właściwie każdego produktu. Oczywiście i tutaj obowiązują pewne zasady, ponieważ nawet zamrożonych zapasów nie wolno przechowywać w nieskończoność, chociaż czas ich przydatności do spożycia w niektórych przypadkach przedłuża się nawet do kilku miesięcy. Punktem krytycznym jest dziewięć miesięcy po zamrożeniu, ale w przypadku na przykład pieczywa lub innych produktów ważne jest spożycie nawet wcześniejsze. Aby produkty zostały prawidłowo zamrożone, należy zwrócić uwagę na to, by zamrażalnik był w większości zapełniony. Nie powinien być prawie pusty, a produkty powinny być ciasno ułożone. Ponadto trzeba zwinąć je w papier lub w folię plastykową. Do mrożenia nie nadają się pojemniki szklane, ponieważ wysoka zmiana temperatury spowoduje, że mogą pęknąć po wyjęciu i być przyczyną groźnych skaleczeń. Do zamrażarki nie należy również wprowadzać gorących pojemników szklanych oraz jedzenia, które nie wystygło, co jest przyczyną uszkodzenia układu.