Strona główna Ciekawostki Witamina B17 – profilaktyka nowotworów

Witamina B17 – profilaktyka nowotworów

719
PODZIEL SIĘ

Sposoby leczenia nowotworów to jedne z najbardziej pochłaniających zagadnień w medycynie. Okazuje się, że medycyna alternatywna ma o wiele więcej sposobów do zaoferowania w tym zakresie, a medycyna konwencjonalna coraz chętniej pochyla się nad lekami pochodzenia naturalnego. Prace i badania nad witaminą B17 trwają ciągle, ale wiele wskazuje na to, że jest ona nadzieją do chorych oraz również dla tych, którzy chcą stosować ją profilaktycznie.

Historia witaminy B17

Wbrew pozorom właściwości witaminy B17, nie sięgają dwudziestego wieku, a zaczęła się już bardzo dawno temu. Gorzkie migdały były już znane wiele tysięcy lat temu w Egipcie oraz w Chinach, gdzie przygotowywano z nich środki lecznicze, między innymi do leczenia schorzeń nowotworowych skóry. Amigdaliną na powrót zainteresował się doktor Ernst Theodore Krebs w początkach dwudziestego wieku, a więc kiedy medycyna była w toku rozwoju. Uznał ją jednak za zbyt toksyczną dla organizmu człowieka. Jego pałeczkę przejął po nim syn Ernst. Dokonał on bardzo przydatnego odkrycia, mianowicie opracował mniej szkodliwą wersję amigdaliny, pochodzącą ze źródeł naturalnych. To właśnie Krebs junior doszedł do zaskakujących wniosków, mianowicie wysnuł teorię, że brak w organizmie witaminy B17 jest przyczyną raka, tak jak w przypadku niedoborów innych witamin dochodzi do innych zaburzeń, na przykład szkorbutu (brak witaminy C). Co więcej podobnie jak w przypadku witaminy C, również witamin z grupy B organizm człowieka nie potrafi syntezować. Muszą one być stale dostarczane do organizmu.

Czy witamina B17 jest trująca?

Przeciwnicy leczenia witaminą B17 zwracają uwagę na to, że jest to środek trujący. Jednak jak wynika z badań pochodząca ze źródeł naturalnych witamina nie jest groźna dla ustroju. To prawda, że zawiera cyjanek, który jest śmiercionośny, lecz wyłącznie w dużych stężeniach. W przypadku gorzkich pestek stosowanych do leczenia w składzie witaminy znajduje się tylko jedna cząsteczka cyjanku, która w dodatku nie jest aktywna chemicznie, a więc obojętna dla żywych tkanek. Co ponadto ciekawe, badania wykazały, że trująca część B17 ma swoje wyjątkowe znaczenie, ponieważ oddziałowuje negatywnie wyłącznie na komórki nowotworowe. Wszystko dzięki obecności benzaldehydu, który razem z cyjankiem tworzy bardzo skuteczny sposób na wyniszczenie tych komórek.

Znaczenie witamin z grupy B w organizmie człowieka

Witaminy z grupy B pełnią w organizmie człowieka bardzo istotne role. Właściwie żaden układ nie jest w stanie pracować bez zarzutu, jeśli doskwiera mu niedobór tych witamin. Odpowiadają one za prawidłowy stan układu nerwowego, w jelitach nie może zabraknąć witaminy B12. Są odpowiedzialne za stan skóry i włosów. Mają wpływ na układ krwionośny, odpornościowy. Są niezbędne dla kobiet w ciąży, aby zapewnić dziecku odpowiedni rozwój oraz odporność. Chronią przed chorobami serca oraz cukrzycą. Pozbawienie organizmu witamin z grupy B to częstsze choroby, w tym psychiczne, jak depresja. Również witamina B17, która nie zawsze bywa zaliczana do grona witamin z grupy B, jest bardzo istotna w naszym organizmie. Wspomaga produkcję enzymu trzustkowego zwanego trypsyną. Enzym ten działa na wespół z układem odpornościowym, a dokładnie rzecz biorąc z jego komórkami czyli krwinkami białymi i przyczynia się do niszczenia komórek nowotworowych. Jej niedobór znacząco osłabia działanie systemu immunologicznego, którego sprawne działanie jest niezbędne do prawiłowego radzenia sobie z wrogiem, czyli z komórkami nowotworywmi. Niestety niedobory witamin z grupy B to w naszym świecie prawdziwe zagrożenie. Wszystko z powodu niewielkiego spożycia kasz i zbóż, oraz pestek, orzechów i nasion owoców. Natomiast te spożywane są najczęściej rafinowane, dlatego nie mają właściwie żadnych oryginalnych wartości. Wszystko to prowadzi do poważnych niedoborów dla organizmu, a co za tym idzie otwarcia wrót dla raka.

Jaka dieta działa antyrakowo?

Żaden lekarz nie odważy się zastosować terapii wyłącznie pestkami u chorych na raka, ale wszystko wskazuje na to, że witaminę B17 bez obaw można stosować pomocniczo dla tych osób. Ponadto mogą ją profilaktycznie stosować wszyscy, którzy są zagrożeni wystąpieniem nowotworu, na przykład poprzez koneksje genetyczne w rodzinie, lub gdy z jakiś powodów obawiają się nowotworu. Kluczem jest spożywanie wypieków pełnoziarnistych, ze zbóż takich jak proso, len, otręby. Dobrym sposobem jest spożywanie kompotów owocowych zawierających pestki takich owoców jak jabłka, pestki, morele, wiśnie. Pestki moreli można zjadać na surowo. Są gorzkie, lecz wystarczą tylko dwie pestki dziennie, by się skutecznie ochronić. Można dodawać je do innych potraw. Warto zajadać się jagodami. Trzeba pamiętać, że spożywanie samej witaminy B17 na niewiele się zda, jeśli nie zadbamy o jak najbardziej pełny skład witamin z grupy B. Witamina B17 będzie się najlepiej przyswajała właśnie w otoczeniu tych witamin. Dlatego należy spożywać kasze, na przykład kaszę jaglaną, siemię lniane, zboża pełnoziarniste, orzechy. Do diety należy stosować spore ilości przeciwutleniaczy, zawartych w herbatach, ziołach, jagodach i malinach, świeżych owocach i warzywach.