Strona główna Diety Co wspomoże w walce z otyłością?

Co wspomoże w walce z otyłością?

1170
PODZIEL SIĘ

Kupowanie suplementów, które pozwalają na szybkie schudnięcie to jeden z odwiecznych trendów. Ludzie pragną szybkich efektów i niestety często zawodzą się na swoich poszukiwaniach. Wiele z “cudownych” specyfików w najlepszym wypadku po prostu nie działa, w najgorszym szkodzi. Zioła – to brzmi bezpiecznie, ale wielu producentów do swoich produktów dodaje środki chemiczne. To one są odpowiedzialne za szybką utratę wagi. Tymczasem najczęściej wystarczy równowaga w spożywaniu pokarmów, aby skutecznie zrzucić kilka kilogramów. Oto kilka pokarmów i suplementów, które nie kosztują wiele, a naprawdę działają!

Ekstrakty z herbat

Herbaty są skuteczne w utrzymaniu odpowiedniej masy ciała. Najlepsze efekty daje herbata czerwona i yerba mate. Ale dobrze sprawdza się nawet herbata zielona. Warto jednak pamiętać, że powinno się spożywać skondensowany ekstrakt z tej herbaty. W przeciwnym razie, aby uzyskać efekt odchudzenia, człowiek powinien dziennie wypijać około sześciu filiżanek zielonej herbaty. Jak wiadomo nie zawsze jest to możliwie. Dlatego lepiej zainwestować w ekstrakt w tabletkach dobrego i sprawdzonego producenta. Już dwie takie po 250 mg tabletki to ubytek wartości energetycznej rzędu siedemdziesięciu kalorii. Zaleca się spożywanie tabletek przy posiłkach.

Wapń

Zauważono, że spożywanie mleka i produktów mlecznych pozytywnie wpływa na wagę. Coraz więcej ludzi porzuca przetwory mleczne, ale jeśli chcą schudnąć, to wystarczy, że będą dbali o odpowiedni poziom wapnia. Bowiem to wapń, znajdujący się w mleku jest przyczyną odchudzających właściwości mleka. Samo mleko posiada wysoki indeks glikemiczny, przez co zaburza gospodarkę hormonalną i nie jest wskazane dla osób chorujących na cukrzycę. Natomiast sam wapń jest jak najbardziej bezpiecznym suplementem, który pozwoli na zrzucenie kilogramów. W celu ustalenia, czy wapń działa przeprowadzono eksperymenty, najpierw na myszach, podając im zróżnicowaną dietę, w której tylko jedna z grup regularnie zażywała wapń, później zaś na ludziach. Wyniki okazały się obiecujące, mimo że wszystkie myszy schudły, to najwięcej ubytku masy ciała zanotowano u zwierząt regularnie jedzących produkty bogate w wapń. Okazuje się, że niedobory wapnia powodują zmiany w gospodarce hormonalnej człowieka. Co za tym idzie, osoby, które spożywają go za mało mogą spodziewać się, że organizm zacznie odkładać tkankę tłuszczową. Wapń sprawia ponadto, że na pewnym etapie trawienia tłuszcz spożyty z pokarmem nie wchłania się do organizmu, a jest wydalany z kałem. Działanie odchudzające posiada 1000 mg wapnia. Jednak najlepiej czerpać go ze źródeł naturalnych, spożywając skorupki jaj oraz dolomit. Skorupki jak można przygotować w następujący sposób. Skorupki surowego jajka należy dokładnie oczyścić, następnie zalać srebrem koloidalnym i odstawić na kilka godzin. Tak przygotowaną mieszankę następnie mieli się i spożywa dwie łyżki dziennie. Nie ma obaw o bakterie czy salmonellę, ponieważ srebro ma działanie wiruso i bakteriobójcze. Lepsze są skorupki surowe, nie gotowane, ponieważ zawierają więcej minerałów. Innymi źródłami wapnia są na przykład brokuły, sezam niełuskany.

Równowaga między tłuszczami

Każdy słyszał o wyższości kwasów tłuszczowych Omega 3 nad zwykłym tłuszczem zwierzęcym. Aby zachować zdrową, szczupłą sylwetkę, wcale nie trzeba wyrzucić z jedzenia tłuszczu pochodzenia zwierzęcego. Istotna jest po prostu równowaga. Większość ludzi spożywa zbyt dużo tłuszczu nasyconego, a niewiele omega 3, podczas gdy powinni spożywać je w stosunku 1:1, 4:1. Maksymalna liczba wynosi 5-6:1. Spożywając tłuszcze w takich proporcjach chronimy swój układ krwionośny przed zachorowaniem. Kwasy tłuszczowe omega 3 same w sobie posiadają właściwości odchudzające. Znajdują się one w rybach, najlepiej świeżych oraz w tranie każdego pochodzenia. Spożywanie regularne omega 3 pozala na spalanie większej ilości tłuszczu. Dużo omega znajduje się w siemieniu lnianym, szczególnie w oleju lnianym. Wymaga on specjalnego stosowania, odpowiedniego przechowywania, ponieważ w wyniki wystawienia na działanie światła oraz powietrza, kwasy bardzo szybko ulatują z oleju i nie jest on już użyteczny pod tym względem.

Związki zawarte w warzywach

Wielu ludzi twierdzi, że ostre i pikantne warzywa odchudzają. Jest w tym wiele prawdy, ponieważ rozgrzewające działanie na przykład ostrych papryczek zawdzięczają one kapsaicynie. To właśnie słynne pieczenie pobudza spalanie tłuszczu, poprzez pobudzenie termogenezy. Jest to proces polegający na pobudzaniu receptorów w tkance tłuszczowej brunatnej. Jest ona odpowiedzialna za ogrzewanie organizmu, podczas gdy biała tkanka tłuszczowa ma za zadanie gromadzić energię. Brązowa jest odpowiedzialna za wytwarzanie ciepła i spalanie energii. Nad działaniem kapsaicyny wciąż trwają odpowiednie badania, być może już wkrótce dowiemy się o niej więcej i o jej wpływie na spalanie tkanki tłuszczowej. Póki co wiadomo, że substancja ta ma również inne pożyteczne właściwości. Między innymi ciekawe są jej właściwości antyrakowe.