Strona główna Ciekawostki Zdrowe odżywianie – ładna sylwetka i co jeszcze?

Zdrowe odżywianie – ładna sylwetka i co jeszcze?

521
PODZIEL SIĘ

Dlaczego warto się zdrowo odżywiać? Wielu ludzi odpowiada automatycznie – by dobrze wyglądać , być szczupłym i sprawnym. Jednak zdrowe odżywianie się to nie tylko korzyści dla sylwetki, ale również plus dla ciała i społeczeństwa na wielu innych poziomach.

Zdrowe odżywianie gwarantuje lepszą pamięć

Mówi się o tym rzadziej niż o widocznych na pierwszy rzut oka korzyściach ze zdrowej diety. Jednakże zdrowe jedzenie to bardzo wysoki wpływ na mózg. Odpowiednia ilość ważnych mikroelementów, kwasów i witamin sprawia, że umysł jest sprawny. Z czasem wiele funkcji mózgu, jakie kiedyś były oczywiste zaczyna się obniżać. Wcale tak nie musi być! Odpowiednio odżywiony mózg jest tak samo bystry w przypadku osób w średnim wieku, jak całkiem młodych. Pamięć poprawia zmniejszenie ilości kalorii. Im mniej tłuste i słodkie jedzenie, tym lepsza pamięć. Okazuje się, że osoby, które jedzą dużo cukru na starość cieszą się mniejszą sprawnością umysłową. Dieta wpływa również na rozwinięcie się demencji starczej a nawet choroby Alzheimera. Wszystko dlatego, że spożywanie większej ilość kalorii równa się większemu poziomowi insuliny, jaka jest znana z tego, iż szkodzi delikatnym komórkom nerwowym. Badania wykonane na trzech grupach osób pozwoliły stwierdzić, że zmniejszenie liczby kalorii jest nawet skuteczniejsze w poprawieniu zdolności pamięciowych mózgu niż zjadanie zdrowych kwasów tłuszczowych omega 3 pochodzących z ryb i owoców. Badania na ten temat stale trwają i dzięki temu naukowcy mają nadzieję w przyszłości nauczyć się za pomocą diety zapobiegać demencji starczej i chorobom mózgu, jak również jest to podstawa do tego, by zahamować rozwój tych chorób i zaburzeń lub wręcz skutecznie je leczyć.

Dieta poprawia płodność

Marzenie o dziecku dla wielu ludzi pozostaje czymś nieosiągalnym. Leczenie niepłodność obejmuje terapię hormonalną oraz zabiegi in vitro, czyli sztuczne zapłodnienie. Wciąż mało uwagi poświęca się diecie jako ważnemu czynnikowi polepszającemu płodność. Badania pokazują, że kobiety, które są otyłe mają mniejszą szansę na zajście w ciążę, niż kobiety o szczupłej masie ciała. Spożywanie zbyt dużej ilości kalorii, opychanie się jedzeniem, nie służy w przypadku chęci spłodzenia potomka. Szanse te spadają jeszcze niżej o ile oboje partnerów cierpi na otyłość i odżywia się w sposób niezrównoważony. W pierwszej kolejności zatem aby zwiększyć szanse na zajście w ciążę osoby takie powinny zrzucić nadprogramową ilość kilogramów. Następnym krokiem jest wprowadzenie na stałe zdrowego żywienia. Jeśli chodzi o mężczyzn to żywotność plemników najlepiej zwiększają selen, cynk oraz witamina B12. Mężczyźni powinni dbać o odpowiedni poziom kwasów tłuszczowych oraz witamin, szczególnie witaminy E. Bardzo istotne z kolei dla kobiet jest dostarczanie witamin z grupy B oraz kwasu foliowego. Kwas ten również należy do witamin z grupy B. Spożywanie go na wespół z tymi witaminami zwiększa szansę jego wchłaniania się oraz nadaje mu większą skuteczność. Składniki pokarmowe powinny być czerpane z pożywienia, najlepiej ze świeżych warzyw, lecz w skrajnych przypadkach zalecana jest również okresowa suplementacja, na długo przed podjęciem decyzji o powiększeniu rodziny. Dla mężczyzn i kobiet zaleca się zjadanie węglowodanów złożonych i porzucenie węglowodanów prostych.

Zdrowe odżywianie to korzyść dla wszystkich

Im więcej osób je zdrowiej tym przynosi to większe korzyści dla nich, ale jak się okazuje również dla całego społeczeństwa. Rośnie ogólna świadomość na temat fundamentalnego wpływu diety na zdrowie i funkcjonowanie człowieka. Coraz więcej osób sięga po zdrowe produkty. Dzięki temu producenci zmuszeni są wprowadzać na rynek więcej produktów pochodzących ze zdrowego rolnictwa. Staje się ono coraz popularniejsze, również w Polsce. Korzystają na tym również ci, którzy nie mają większego pojęcia o zdrowej diecie, lecz na półkach sklepowych w supermarketach pojawia się mniej śmieciowego jedzenia, dzięki czemu nawet osoby mało świadome nie jedzą zbyt wielkiej ilości niezdrowych dodatków. Dzięki temu poprawi się ich zdrowie i zmniejszy się ilość chorób cywilizacyjnych. Dlatego ważne jest propagowanie zdrowego odżywiania. Zdrowsze odżywianie daje także szansę na zarobek mieszkającym w okolicy miast rolnikom i osobom zajmującym się wytwarzaniem zdrowego jedzenia. Coraz popularniejsze stają się kooperatywy żywnościowe, a ludzie stawiają na jedzenie pochodzące z upraw lokalnych, zamiast polegać na jedzeniu, które przebyło setki tysięcy kilometrów, zanim trafiło na stół. Renesans przeżywają małe stoiska straganowe i sklepiki z warzywami oraz owocami. Do tej pory były przytłoczone przez supermarketowych gigantów. Strony internetowe, które zajmują się dystrybucją jedzenia wraz z dowozem do domu zauważają, że klienci w większości przypadków wybierają jedzenie organiczne. Dzięki zdrowemu odżywianiu ludzie chętniej próbują nowych smaków i potraw, których są ciekawi. Większość z nas ma bardzo ubogą dietę i nie zna smaków wielu potraw. Czemu by tego nie zmienić?