Strona główna Ciekawostki Sposoby na zwiększenie odporności latem

Sposoby na zwiększenie odporności latem

746
PODZIEL SIĘ

Układ odpornościowy człowieka pozostaje w kontakcie z wszystkimi innymi układami ciała. Jest bardzo wrażliwy i reaguje silnie nawet na emocje, oddziałuje na niego stres. Chociaż najczęściej mowa o tym, by wzmacniać układ odpornościowy jesienią i zimą, tak naprawdę trzeba o niego dbać przez cały rok, by w chłodnych miesiącach chronił nas jak najlepiej. W tym celu dobrze jest rozpocząć terapię już latem, kiedy mamy dostęp do świeżych produktów spożywczych. Oto kilka sposobów na zwiększenie odporności.

Kwas buraczany

Jest jak nazwa wskazuje wytwarzany z buraków. Przepis na kwas buraczany jest bardzo prosty, każdy może wykonać go samodzielnie w domu w dowolnej ilości, a jego właściwości są naprawdę niezwykłe. Już sam burak i sok buraka ma wiele właściwości prozdrowotnych, między innymi jest polecany osobom cierpiącym na nowotwory oraz przechodzącym rekonwalescencję po naświetlaniach. Kwas buraczany to nic innego jak kiszone buraki, które dodatkowo zyskują miano probiotyku, idealnego dla jelit. Oprócz tego kwas buraczany pomaga utrzymać odpowiednią wagę ciała, ma działanie silnie odkwaszające i usuwające toksyny. Polepsza przyswajalność składników odżywczych, w tym, co ważne, żelaza. Burak w formie surowej i w formie kwasu jest polecany jako lekarstwo na anemię. Buraki przyrządza się podobnie jak kiszone ogórki, podstawą jest woda, sól, czosnek, jak również inne lubiane warzywa takie jak marchew, oraz oczywiście przyprawy: cząber, majeranek, pietruszka, liście laurowe i inne zioła według uznania. Tak przygotowane buraki należy przechowywać w zamkniętych słoikach. Mogą służyć przez całą zimę. Są doskonałym dodatkiem do sałatek, można je jeść prosto ze słoika, bądź dodawać do domowego barszczu czerwonego pod koniec gotowania.

Jedz kiszonki również latem

W tym miejscu warto wspomnieć, że latem również należy zjadać produkty kiszone i fermentowane, choć przyjęło się, że to zima jest odpowiednim na to czasem. Jednak by poprawić swoją odporność organizm potrzebuje co najmniej trzech miesięcy. Dlatego odpowiednie wcześniejsze zadbanie o stan jelit sprawi iż jesienią i zimą nie będzie zmartwienia swoim stanem zdrowia.

Kurkuma z czarnym pieprzem

O wysokich właściwościach leczniczych kurkumy, w tym jej niezwykłym działaniu antynowotworowym, słyszał już cały świat. Tylko ta jedna funkcja tej przyprawy sprawia, że nie ma wątpliwości iż w zawrotny sposób wspomaga ona układ odpornościowy. Zauważono, że ma szczególnie dobry wpływ na leczenie nowotworów piersi u kobiet. Jednak warto wiedzieć, że dodatek pieprzu znacząco poprawia zdolności prozdrowotne kurkumy. Wszystko dlatego, że pieprz jest w stanie zwiększyć absorpcję kurkumy nawet o 200%, nic dziwnego, że jej właściwości gwałtownie wzrastają. Środek ten jest przy tym całkowicie naturalny, nie daje skutków ubocznych. Oprócz swoich właściwości zwiększających odporność, kurkuma jest również znanym naturalnym środkiem zmniejszającym ból, stan zapalny. Zatem jest idealnym środkiem leczniczym już w chwili, gdy organizm zostanie zaatakowany przez wirusa, na przykład przy bólu gardła. Wspomaga nawet utratę wagi. Z pewnością warto przyjrzeć się bliżej tej metodzie poprawiania zdrowia. Kurkuma i pieprz to przyprawy, jakie idealnie nadają się do letnich potraw ze świeżych warzyw i do pysznego leczo.

Witamina D i opalanie

Latem trzeba korzystać ze słońca. Zewsząd jednak straszą nas jego szkodliwością, w wyniku czego osoby, które zdecydują się na opalanie, wcześniej smarują się kremem z filtrem. Tymczasem działa on jak lustro, promienie słoneczne odbijają się od skóry i nigdy nie docierają głębiej. Zatem nie ma możliwości wytworzenia się witaminy D, niezbędnej do utrzymania odporności. Nie trzeba panicznie bać się promieni słonecznych, a korzystać z nich rozsądnie, ponieważ naturalnie wytworzona witamina D jest najbardziej korzystna dla organizmu. Im więcej jej “złapiemy” tym lepiej. Niestety nawet i to w naszej szerokości geograficznej jest niewystarczające. Dlatego dodatkowo warto przyjmować witaminę D, lecz tylko w formie naturalnej. Jesienią i zimą witaminę trzeba w dalszym ciągu brać, jednak w większej dawce niż latem.

Spotykaj się ze znajomymi

Trwające siedemdziesiąt lat badania ukazały prawdę o tym, co sprawia, że czujemy się szczęśliwi. Natomiast szczęście, spokój i przeżywanie radości to sposób na silniejszą odporność, a co za tym zdrowsze i dłuższe życie. Sekretem jest… udane życie towarzyskie. Kto często spotyka się ze znajomymi, ma choć jednego zaufanego przyjaciela i jest w szczęśliwym związku, ma mocny układ odpornościowy. Tutaj tkwi sekret tego iż mężczyźni z długoletnią partnerką są zdrowsi i żyją dłużej niż kawalerowie. Lato to pora kiedy zaczynają się urlopy, ludzie chętniej wychodzą z domów i spędzają czas wspólnie. Nawet pocałunki z ukochaną osobą są w stanie znacząco poprawić zdrowie. Warto dla własnego dobrego samopoczucia częściej wychodzić z rodziną, przyjaciółmi, śmiać się i cieszyć życiem, jednocześnie korzystając z pięknej, słonecznej pogody. Robimy tym samym zarówno im jak i sobie przysługę, zwiększając odporność i mniej chorując.