Zakwaszenie organizmu to jedna z najczęstszych dolegliwości dotyczących osób stosujących złą dietę, powodująca wiele różnych, pozornie niezwiązanych objawów. Na szczęście całkiem łatwo można je zlikwidować.
Czy to zakwaszenie – objawy
Termin „zakwaszenie organizmu” jest ostatnimi czasy dość popularny. Oznacza stan, kiedy ogólne ph płynów ustrojowych człowieka jest kwaśne, podczas gdy najbardziej służy nam to zbliżone do zasadowego. Wielu ludzi gotowych jest zrzucić na jego karb wszystkie swoje choroby. Jednak mimo iż jest to rzeczywiście problem nie zawsze to właśnie zakwaszenie jest przyczyną dolegliwości. Mogą być to przyczyny zupełnie różne, lub idące w parze z zakwaszeniem. Dlatego gdy pojawiają się niżej opisane dolegliwości nie należy ich lekceważyć, warto skonsultować się ze lekarzem specjalistom, który rozwieje wątpliwości. Przepisze on na pewno jakieś lekarstwa. Jednak zawsze trzeba pamiętać, że dodatkowa dieta nikomu nie zaszkodzi, o ile jest pełnowartościowa i zdrowa, a pacjent nie cierpi na poważne choroby na przykład cukrzycę lub inne.
Objawy psychiczne. Najszybciej na nadmierne zakwaszenie organizmu reaguje psychika. Pojawia się szereg niepokojących czynników. Przede wszystkim jest to spadek energii, chęci do działania. Człowiek najchętniej zwinąłby się w kłębek i przespał cały dzień. Jest to z pewnością najbardziej przykry efekt zakwaszenia, ponieważ ludzie nie mając energii nie wywiązują się i zaniedbują codzienne czynności oraz obowiązki. Nie mają również chęci na zabawę i rozrywkę. Oczywiście taki stan może równie dobrze świadczyć o depresji lub po prostu gorszym dniu. Niemniej jednak zakwaszenie z pewnością pogarsza objawy depresji. Pojawiają się również wahania nastroju. W jednej chwili wszystko zdaje się walić, pojawiają się problemy, wszystko staje się przeszkodą, choć jeszcze kilka minut wcześniej wszystko wydawało się całkiem w porządku. Okazuje się również, iż zakwaszenie negatywnie wpływa na funkcjonowanie mózgu. Zaczyna szwankować pamięć krótkotrwała, pojawiają się objawy podobne do demencji starczej.
Objawy fizyczne. Objawów fizycznych jest znacznie więcej niż psychicznych. Długotrwałe zakwaszenie stwarza idealne środowisko dla wielu chorób. Stąd często przyplątują się choroby zakaźne, grzybice, na które antybiotyki nie mogą nic poradzić. Do tego dochodzi chroniczny ból mięśni i stawów. Znamiennym przy zakwaszeniu jest to, że skóra staje matowa, przesuszona, wypadają włosy. Mogą to być również objawy niedomagania tarczycy. Zakwaszenie często jest mylone z chorobami tarczycy, ponieważ powoduje również nadmierne tycie, lub przeciwnie nadmierne straty na wadze. Jeśli z tymi objawami przez długi czas nic nie będzie robione to poskutkują one poważnymi chorobami. Przede wszystkim zwiększone jest ryzyko wystąpienia osteoporozy oraz kamieni żółciowych. Obie choroby są nieprzyjemne. Kamienie żółciowe są niezwykle bolesne i dokuczliwe. Wiele źródeł podaje również, że zakwaszenie jest przyczyną i podłożem nowotworów różnych typów. Komórki nowotworowe czują się w kwaśnym środowisku wyjątkowo dobrze.
Jak leczyć zakwaszenie
Na szczęście leczenie zakwaszenia organizmu jest łatwiejsze niż się wydaje. Wystarczy zmienić dietę. Dla niektórych jednak i to jest bardzo trudne, a szkoda, ponieważ tym prostym sposobem są w stanie znacząco zmienić swoje życie. Na szczęście już wprowadzenie do diety pewnych produktów silnie odkwaszających jest w stanie zmienić bardzo wiele. Ważne jednak by zjadać je regularnie. Oto niektóre z najsilniej zasadotwórczych produktów spożywczych: dynia, buraki pod każdą postacią, również sok z buraka. Niestety buraki nie nadają się dla osób cierpiących na cukrzycę. Inne odkwaszające produkty to bakłażany, cukinie, ogórki, liściaste warzywa jak szpinak, pietruszka. Bardzo dobrze na odkwaszenie organizmu oraz na tworzenie nowej krwi wpływa czysty chlorofil. Jest on jednak dość drogi, dlatego najlepiej zjadać jak najwięcej zielonych warzyw, zawierających go. Do posiłków dobrze jest dodawać daktyle, figi, rodzynki, jednak ze względu na wysoką kaloryczność nie przesadzać z nimi. Warto postawić na świeże owoce jak kiwi, arbuzy, ananasy. Osoby zakwaszone mogą pić czyste mleko, znane ze swoich właściwości odkwaszających.
Wskaźnik PRAL
By dowiedzieć się co minimalizuje zakwaszenie organizmu warto sięgnąć po listę produktów PRAL. Lista ta zawiera produkty, które mają oznaczony swój wskaźnik. Wyróżniono na liście produkty neutralne, silnie odkwaszające i zakwaszające, podzielone na grupy czyli owoce, warzywa, etc. Badania przeprowadzone na tych produktach pozwoliły ustalić również jaka jest ich przyswajalność w organizmie człowieka. PRAL ustalono poprzez badanie moczu osób spożywających dany produkt i przez ustalenie w jakim stopniu są obciążone nerki po spożyciu danego produktu. Osoby, którym zależy na tym by ich dieta była jak najbardziej zasadotwórcza powinni planować ją i swoje posiłki na podstawie tej właśnie listy. Jest ona dostępna w internecie, łatwa do wydrukowania i powieszenia na przykład na lodówce.