Strona główna Ciekawostki Ocet jabłkowy nie tylko na odchudzanie

Ocet jabłkowy nie tylko na odchudzanie

1061
PODZIEL SIĘ

Legenda octu jabłkowego sięga starożytnego Egiptu. Współcześnie jest on ceniony przede wszystkim jako świetny środek odchudzający. Jednak to nie jedyne jego pożyteczne właściwości. Warto zapoznać się z nimi i spożywać ocet na co dzień, jako element zdrowej, zbilansowanej diety.

Skład octu jabłkowego

Z punktu widzenia dietetyki, ocet jest produktem spożywczym potrzebnym w codziennej diecie. Zawiera witaminę A, niektóre witaminy z grupy B. Jest zatem antyutleniaczem, wpływa na układ nerwowy, dodając energii i usprawniając działanie. Zawiera szereg potrzebnych związków mineralnych takich jak potas, wapń, magnez, miedź, żelazo. Jest doskonałym uzupełnieniem diety wegetarian i wegan, osób cierpiących na niedobór żelaza. Ocet jabłkowy jest środkiem nieocenionym jesienią i zimą, ponieważ zawiera duże ilości witaminy C, jest pomocny w leczeniu przeziębienia.

Ocet na zakwaszenie

Ocet jabłkowy jest ceniony jako środek leczniczy w przypadku wielu przewlekłych chorób. Są to na przykład różnego rodzaju alergie, trądzik, a nawet grzybice i choroby o podłożu bateryjnym lub wirusowym. Odkryto, że choroby te są często skutkiem nadmiernego zakwaszenia organizmu, podczas gdy powinien on posiadać równowagę kwasowo zasadową. Rzadko zdarza się, by organizm był zbyt zasadowy, natomiast często, że jest zbyt kwaśny. Spowodowane jest to zbyt ciężką dietą, bogatą w cukier i mięso. Ocet ma właściwości zmieniające ph ciała, zatem potrafi uleczać choroby wynikające z nadmiernej kwasoty. Nadmierne zakwaszenie organizmu daje również inne sygnały, takie jak nadmierne zmęczenie, apatia, niechęć do życia, bóle kości i stawów. Rozwija się osteoporoza, zwyrodnienia, podagra. Pojawiają się problemy z wątrobą, skóra jest sucha i łuszcząca się, pojawiają się zmiany skórne. Nie pozostaje to również bez wpływu na psychikę, pojawiają się wahania nastroju. W tych wszystkich dolegliwościach pomaga właśnie ocet jabłkowy. Ze względu na właściwości zasadowe, ocet jest również stosowany jako środek doraźny w niestrawności, nadkwasocie żołądka. Pomaga w bólach, wzdęciu, przelewaniu się i odbijaniu.

Dla urody

Ocet jabłkowy jest stosowany również w kosmetyce. Kwasy owocowe są świetnym naturalnym peelingiem, który usuwa martwy naskórek ze skóry. Dzięki temu skóra jest gładka, elastyczna. Może być użyty również do włosów, poprawia ich sprężystość, sprawia, że włosy są bardziej miękkie, pomaga w pozbyciu się łupieżu.

Ocet jabłkowy na odchudzanie

Właściwości odchudzające octu biorą się z tego, że w większości składa się on z kwasu octowego. Jest on pomocny w spalaniu węglowodanów. Z początku występuje efekt szybkiego gubienia wagi, lecz nie jest to związane ze spalaniem tłuszczu. Początkowo jest tylko rezultat oczyszczający, ponieważ ocet ma właściwości moczopędne. Spadek wagi jest zatem spowodowany usunięciem nadmiernej ilości wody z organizmu. Właściwy efekt jest obserwowany dopiero po co najmniej dwóch tygodniach stosowania. Nie można także zapominać, że ocet jest jedynie wspomagaczem odchudzania. Efekty będą mizerne, jeśli dodatkowo nie zostanie wprowadzona odpowiednia dieta, ruch fizyczny. Wówczas ocet jest naprawdę wspaniałym środkiem, dodającym energii do ćwiczeń, ułatwiającym spalanie zbędnych kalorii i przyśpieszającym metabolizm.

Jak stosować ocet jabłkowy?

Wystarczą już niewielkie ilości octu, aby uzyskać efekty. Są to około dwie łyżki tego środka dziennie. Jednak, aby uzyskać efekty dobrze jest spożywać je w ciągu całego dnia, a nie na przykład tylko rankiem. Aby to zrobić trzeba rozpuścić te dwie łyżki w wodzie i popijać przez cały dzień z butelki po posiłkach. Nie należy przesadzać w piciu octu każdego dnia, ponieważ mimo właściwości prozdrowotnych w nadmiarze będzie tylko szkodził. Wypijanie większej, niż zalecana, ilości octu jabłkowego nie zwiększy efektywności kuracji.

Ocet domowej roboty?

Jabłka są owocami łatwo dostępnymi przez cały rok. Nie nastręcza więc trudności ich zjadanie, ani nawet samodzielne przygotowanie octu domowego. Nie jest to nic trudnego, lecz niestety trzeba uzbroić się w cierpliwość. Do przygotowania potrzebne są cukier lub miód, jabłka, naczynie. Jabłka należy w całości zmielić, dodać ciepłej wody z cukrem lub miodem i odstawić do fermentacji przykryte gazą. Miejsce powinno być zaciemnone, ciepłe, temperatura powinna wynosić ponad dwadzieścia stopni. Proces trwa niejednokrotnie nawet około czterdziestu dni. Po upływie dziesięciu dni napój należy przefiltrować. Dodaje się wówczas znów miodu lub cukru. Należy pamiętać o dokładnym mieszaniu. Do produkcji octu nie nadają się metalowe przedmioty i metalowe łyżki, najlepiej użyć drewnianych, ceramicznych, lub plastykowych. Gdy płyn jest gotowy, ma wyraźnie jaśniejszy kolor. Należy wówczas ocet przefiltrować po raz kolejny i umieścić w chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętej butelce.

Składniki do przygotowania jednego litra octu z jabłek:

1 kg jabłek

1 litr ciepłej, przegotowanej wody,

100 ml miodu lub 80 gramów cukru – w pierwszej fazie,

80 ml miodu lub 50 gramów cukru – w drugiej fazie.