Strona główna Ciekawostki Rośliny i zioła w walce z cukrzycą

Rośliny i zioła w walce z cukrzycą

1313
PODZIEL SIĘ

Cukrzyca jest schorzeniem, na które zapada coraz więcej osób. Za pomocą właściwiej diety oraz stosowania leków, a także przy prowadzeniu zdrowego trybu życia, cukrzyca zdecydowanie mniej daje się we znaki. Istnieją również naturalne rośliny, które pozwalają na zmiany na korzyść w leczeniu chorych.

Dla kogo zioła?

Warto wiedzieć, że nie u wszystkich zioła powinny być zastosowane. Nie poleca się stosowania ziół, które obniżają poziom cukru we krwi, w przypadku jednoczesnego zażywania insuliny. Może to doprowadzić do nadmiernego spadku glukozy we krwi. Dlatego osoby cierpiące na postać cukrzycy typu pierwszego nie powinny stosować tych roślin. Niektóre z tych osób zdecydowały się zrezygnować z przyjmowania insuliny, zauważając dobroczynne działanie określonych roślin, ale nie wolno tego robić bez konsultacji z lekarzem. Jednak w przypadku osób, które są zagrożone rozwojem cukrzycy, lub w przypadku cukrzycy typu drugiego jak najbardziej wskazane są naturalne środki obniżające poziom cukru we krwi. Ale warto wiedzieć, że w przypadku przyjmowania naturalnych preparatów lepiej nie przyjmować lub zmienić dawkę leków przeciwcukrzycowych, które mają bardzo podobne do nich działanie. Jeśli badania krwi wykazują nadmiar cukru, a nie występują objawy cukrzycy, to możemy bezpiecznie stosować naturalne zioła i rośliny w celu obniżenia poziomu cukru. Oczywiście równie istotna jest również zmiana sposobu żywienia. W przypadku obu typów cukrzycy przydatne są zioła, które oczyszczają, ponieważ cukrzyca generuje zaburzenia metaboliczne przez co w organizmie pojawia się nadmiar toksyn.

Zioła i rośliny, które obniżają poziom cukru we krwi

Działanie obniżające poziom cukru wykazuje wiele ziół i roślin. Według niektórych osób regularne zażywanie tych ziół daje bardzo pozytywne efekty.

Aloes. Regularne spożywanie aloesu pozwala na obniżenie cukru we krwi, a także na stymulowanie wydzielania insuliny, co sprzyja poprawie zdrowia chorych. Okazuje się, że korzystne jest już wypijanie pięćdziesięciu mililitrów soku z aloesu dziennie. Warto jednak pamiętać, że nie może to być sok pochodzący ze sklepu w butelce. Najczęściej jest on silnie słodzony. Sposobem na uzyskanie odpowiedniego soku jest samodzielne wyciskanie go ze świeżego aloesu. Jest on często hodowaną rośliną doniczkową. Taki sok nie jest słodki w smaku. Powinien być przechowywany w lodówce, w szklanej butelce, która będzie w ciemnym kolorze. Najlepiej jest stosować aloes w kilku dawkach dziennie, jedną łyżkę stołową rano, jedną wieczorem.

Morwa biała. Zielone liście morwy mają działanie obniżające poziom cukru oraz cholesterolu we krwi. Morwa hamuje działanie enzymów odpowiedzialnych za rozkład cukrów. Dzięki temu pozostają one niestrawione, co z kolei obniża poziom cukru we krwi. Morwa jest również polecana osobom, które chcą schudnąć, ponieważ nie trawienie węglowodanów skutkuje również mniejszym odkładaniem się tkanki tłuszczowej. Stosowanie morwy regularnie zmniejsza ochotę na słodycze.

Pokrzywa. Jest to zioło, które ma dużo słabsze właściwości niż morwa, ale jednak pomaga w hamowaniu wchłaniania cukrów w przewodzie pokarmowym. Jednak plusem jest to, że pokrzywa przyśpiesza metabolizm, usprawnia pracę nerek i pomaga usunąć nadmiar toksyn z organizmu.

Korzeń żeń szenia. Zioło to działa na wielu różnych poziomach. Zwiększa wydzielanie hormonu insuliny, a także magazynowaniu glukozy w wątrobie w formie glikogenu. Zmniejsza także wchłanianie i rozkład cukrów z przewodu pokarmowego. Oprócz tego korzeń żeń szenia ogólnie wzmacnia, dodaje energii, podnosi poziom odporności oraz pomaga pokonać problemy towarzyszące cukrzycy, na przykład brak ochoty na seks, brak sprawności seksualnej (brak erekcji).

Fasola i nasiona fasoli. Okazuje się, że te rośliny strączkowe mają działanie regulujące poziom glukozy we krwi. Najlepszym wyborem jest fasola czerwona i czarna.

Zioła oczyszczające organizm

Zioła, które pozwalają na oczyszczenie organizmu z produktów przemiany materii to między innym pokrzywa, mniszek pospolity, perz, karczoch. Większość z tych ziół znajdziemy w okresie letnim na polach i łąkach. Powinny być zbierane z dala od dróg szybkiego ruchu i autostrad. Zioła te wspomagają wydzielanie moczu, usuwanie zbędnych produktów przemiany materii. Warto również spożywać zioła i przyprawy, które zawierają antyoksydanty. Przykładem jest cynamon, który również reguluje poziom cukru we krwi. Inną przyprawą powszechnie stosowaną w kuchni, zawierającą kurkuminę, która pomaga walczyć z objawami cukrzycy typu drugiego jest kurkuma. Zawarta jest na przykład w popularnej przyprawie curry.

Czekolada dla cukrzyka?

Okazuje się, że już od jakiegoś czasu wiadomo, iż czekolada jest dobra dla cukrzyków. Kakao zmniejsza oporność na insulinę. Cukrzycy mogą jeść również czekoladę, ale tylko i wyłącznie surową, dobrej jakości, bez dodatku cukru. Najlepiej by czekolada miała dziewięćdziesiąt procent zawartości czystego kakao. Możemy również dodawać łyżkę kakao do śniadania, jednak tutaj również należy zwrócić uwagę na jego jakość.