Sposoby na zaoszczędzenie żywności

Marnotrawstwo żywności to jeden z największych problemów współczesnego świata. Rok w rok wiele milionów ton pożywienia ląduje na śmietniku, chociaż nadają się do spożycia. Z drugiej strony wciąż powiększa się grono osób, które zmuszone są do głodowania. Między innymi dlatego problem … Zobacz więcej »

Nowe trendy w żywieniu na rok 2017

Również w sposobie żywienia kierujemy się modą. Ostatnimi czasy uwidaczniają się pewne tendencje, które zauważył i nazwał australijski The Sydney Morning Helard. Chociaż Australia znajduje się tak daleko stąd, to znamienne jest właśnie to, że zmiany zdają się nie zachodzić … Zobacz więcej »

Mięso z raka – historia, właściwości, kulinaria

Owoce morza takie jak homary są od lat przyjętymi smakołykami w kuchni śródziemnomorskiej. Mało kto pamięta już o jedzeniu, które kiedyś było jednym ze znaków rozpoznawczych kuchni polskiej, a mianowicie o raku. Te wodne zwierzęta najczęściej spożywane były w kuchni … Zobacz więcej »

Mity i prawdy na temat pikantnego jedzenia

Pikantne jedzenie to ulubiony smak wielu ludzi. Ostry smak to jednocześnie najbardziej kontrowersyjny ze wszystkich. Wokół pikantnego jedzenia narosło już wiele mitów, ale również wśród opinii na jego temat jest wiele prawd. Oto niektóre mity, i niektóre prawdy na temat … Zobacz więcej »

Zalety i wady piramidy żywieniowej 2016

Piramida żywieniowa to coś, co znajduje się w każdym podręczniku do nauki przyrody dla dzieci, i coś, co jest zatwierdzone przez Instytut Żywności i Żywienia. Nikt zatem nie ma wątpliwości, że to prosty, czytelny, a przede wszystkim właściwy sposób żywienia. Co z tego, … Zobacz więcej »

Ile naprawdę jeść, kiedy i jak często?

W naszych zwyczajach żywieniowych od dawna królują pewne przyzwyczajenia, które są nam przedstawiane jako jedyne słuszne dla zachowania szczupłej sylwetki i zdrowia. Między innymi pogląd, że najlepiej jest jeść częściej, ale mniej, pięć, sześć posiłków dziennie, lub nie jeść kolacji … Zobacz więcej »