Na czym smażyć?

Większość spożywanych posiłków podawanych jest na gorąco. Jedzenie poddawane jest obróbce cieplnej poprzez gotowanie w wodzie, na parze, pieczenie oraz smażenie. Ta ostatnia metoda jest najbardziej ryzykowną i wymagającą uwagi. Przypalone lub źle przygotowane potrawy w czasie smażenia są rakotwórcze … Zobacz więcej »

Sfermentowane jedzenie leczy ciało i umysł

Przepisy na sfermentowane dania istnieją w każdej kuchni świata. W naszej polskiej pojawiają się przetwory mleczne oraz warzywa takie jak kapusta, ogórki. Tak naprawdę do fermentacji nadaje się bardzo wiele produktów. Niektóre, gloryfikowane w innych kulturach mogą wydawać się wręcz … Zobacz więcej »

Nie bój się efektu jojo

Efekt jojo to coś, z czym spotkał się prawie każdy, kto kiedykolwiek podjął próbę odchudzenia się. To chyba największy koszmar spędzający sen z powiek osób, które chciałyby się trwale odchudzić. Jak należałoby się spodziewać po wielu latach straszenia konsekwencjami nieprawidłowo … Zobacz więcej »

Tłuszcz nasycony – wpływ na organizm

O związku tłuszczu nasyconego ze zdrowiem powiedziano już wiele. Powszechnie jest kojarzony z przyczyną otyłości oraz wysokim cholesterolem. Tak naprawdę za epidemię otyłości odpowiedzialny jest raczej wszechobecny cukier, a nie tylko sam tłuszcz. I on nie pozostaje bez wpływu na … Zobacz więcej »

Jaką dietę zastosować na młody wygląd?

Za młody wygląd na pierwszy rzut oka odpowiada przede wszystkim skóra. Dlatego zewsząd uderzają reklamy kremów przeciwzmarszczkowych. Ale mimo stosowania nawet najdroższych kremów nie da się uchronić skóry przed starzeniem, choć proces ten można spowolnić. Ponadto za wiek organizmu odpowiada … Zobacz więcej »

Objawy i skutki hiperwitaminozy i awitaminozy

Nie ma chyba człowieka, który nie słyszałby o niebezpieczeństwach niedoboru witamin w diecie. W skrajnych przypadkach niedobory w przeszłości były w stanie doprowadzić nawet do zgonu. Współcześnie nie zdarza się to, ale niedobory są przyczyną i podłożem wielu groźnych chorób. … Zobacz więcej »

Wpływ jedzenia na psychikę i nastrój człowieka

Jedzenie ma niebagatelny wpływ na życie człowieka, dlatego dziwi fakt, że tak niewiele uwagi niektórzy mu poświęcają. Jednym z najbardziej znaczących pól oddziaływania jest ludzka psychika, począwszy od poziomu nastroju, jego wahań, kończąc na rzeczywistych wynikach w testach inteligencji u … Zobacz więcej »