Strona główna Ciekawostki Co najbardziej blokuje wchłanianie substancji odżywczych?

Co najbardziej blokuje wchłanianie substancji odżywczych?

1621
PODZIEL SIĘ

Zdrowe odżywianie się to jeszcze nie wszystko. Wiele zależy od tego z czym je się zdrowe produkty, a nawet o zażywanych leków. Dlatego warto wiedzieć co najbardziej utrudnia wchłanianie wartości odżywczych.

Wartości odżywcze w jedzeniu

Relatywnie patrząc, współczesne jedzenie jest znacznie bardziej ubogie niż jeszcze nawet trzydzieści lat wcześniej. Coraz częściej chleb w smaku przypomina watę, a warzywa zwykłą wodę. Przyczynami tego stanu rzeczy są na przykład wyjałowienie gleby, ponieważ nie stosuje się płodozmianu, w celu wyprodukowania jak największej ilości warzyw, oraz wysokie przetworzenie żywności. Przez procesy obróbki traci ona wiele cennych składników mineralnych. Tak więc jedzenie trafia do nas już zubożałe, a w dodatku sami jeszcze mocniej je niszczymy poddając kolejnym procesom przygotowania, choćby długiemu gotowaniu lub smażeniu. W dodatku stosujemy nagminnie różne substancje, które blokują przyswajanie składników odżywczych.

Leki powodujące kiepskie wchłanianie

Niewinnie wyglądające lekarstwa stosowane na co dzień co prawda pomagają w wielu dolegliwościach, lecz nie powinno się z nimi nigdy przesadzać lub przyjmować bez wiedzy lekarza. Jednym z takich lekarstw jest aspiryna. Środek na przeziębienie, ból głowy, gorączkę, jest jednocześnie tym, który bardzo poważnie obciąża organizm. Aspiryna powoduje bardzo szybkie usuwanie witaminy C z organizmu. Jest to witamina, którą należy regularnie dostarczać z pożywienia, ponieważ i tak jest wydalana. Okazuje się również, że aspiryna powoduje zaburzenia w wchłanianiu witaminy K. Witaminy te są odpowiedzialne za zdrowy układ krwionośny, ponadto witamina K jest wytwarzana w jelitach. Jest to witamina niezbędna w prawidłowej gospodarce wapniowej, zapewniająca mocne kości i zęby. Aspiryna wypłukuje z organizmu witaminy z grupy B, kwas foliowy i tiaminę. Zmniejsza również wchłanianie glukozy, dlatego jest groźna dla diabetyków. Oprócz tego sprawia, że wchłanianie żelaza oraz niezbędnych aminokwasów jest upośledzone. Przez to wszystko długotrwałe stosowanie aspiryny powoduje spustoszenie w organizmie człowieka. Innym środkiem leczniczym, dostępnym bez recepty i niestety często nadużywanym, jako niegroźne lekarstwo nawet dla małych dzieci jest syrop na kaszel. Syrop nie działa tak jak pokazują reklamy, nie trafia wcale do płuc rozprawiając się z kaszlem, lecz do żołądka, skąd substancje mogą dopiero zacząć działać. Co to za substancje? Dość wspomnieć, że wielu ludzi używa syropu na kaszel do… odurzania się. Ma on działanie narkotyczne. Wszystko przez zawartość acodinu. Ponadto większość syropów na kaszel jest produkowana przy użyciu alkoholu, nawet leki dla dzieci. Przez to upośledzone jest przyjmowanie witamin z grupy B, upośledzają wchłanianie żelaza, cynku, magnezu. Nieco więcej wiadomo zwykłym pacjentom o groźnym działaniu antybiotyków, które wyjaławiają jelita, pozbawiając jej ważnej przy wchłanianiu substancji odżywczych flory bakteryjnej oraz witaminy K i B12. Jednak wciąż wielu lekarzy nie zaleca zastosowania probiotyków swoim pacjentom przy stosowaniu antybiotyków ani nie zwraca uwagi na to, że jest to konieczne.

Tabletki antykoncepcyjne a wchłanianie wartości odżywczych

Tabletka to według lekarzy ginekologów pewny sposób na zapobiegnięcie zajścia w ciążę. Można się z tym spierać, bo tak naprawdę bardzo łatwo jest zmniejszyć jej skuteczność poprzez nieświadomość. Większość lekarzy ginekologów nie ostrzega pacjentek przed skutkami ubocznymi działania tabletki, ani nie mówi o wszystkich czynnikach mogących zmniejszyć jej skuteczność. Ponadto z pewnością żaden nie ostrzega przed tym, że upośledzają one znacząco wchłanianie witamin i mikroelementów, przez co kobiety zażywające tabletki, powinny być znacznie bardziej uważne i stosować zdrową dietę. Niestety często nie są w ogóle tego świadome. Tabletki upośledzają wchłanianie witamin z grupy B, w tym potrzebnego kobietom kwasu foliowego, witaminy C oraz magnezu, co powoduje często większą podatność na stres, obniżone samopoczucie, a nawet może być przyczyną rozwinięcia się depresji. Choć teoretycznie zapłodnienie kobiety zażywającej tabletkę jest niemożliwie, czasem się zdarza. Niedobór witamin źle wpływa na rozwijający się zarodek.

Substancje spożywcze ograniczające wchłanianie wartości

Największym ograniczającym wchłanianie pożytecznych i niezbędnych substancji spożywczych jest z pewnością cukier rafinowany. Ogranicza wchłanianie biotyny, witaminy C oraz chloru. Innym źle wpływającą na człowieka substancją spożywczą jest mąka biała rafinowana. Niszczy zapasy niacyny i magnezu. Na wchłanianie substancji odżywczych mają wpływ również wydawałoby się niegroźne używki, jak mocna kawa czy nawet herbata. Ograniczają między innymi wchłanianie potasu, witamin z grupy B, przyczyniają się do zwiększonego wydzielania wapnia i wypłukiwania go wraz z moczem z organizmu. Nie są również korzystne dla wchłaniania żelaza. Palacze także mają ograniczone wchłanianie witamin z grupy B, witaminy C, przez co cierpią na słabe krążenie. Kobiety tracą kwas foliowy.