Które produkty spożywcze są najbogatsze w przeciwutleniacze?

Przeciwutleniacze to w społeczeństwie, w którym liczy się przede wszystkim młodość i zdrowie, popularne hasło. Oto pokarmy, które zawierają największą ilość przeciwutleniaczy. Dzięki ich regularnemu spożyciu będziemy mogli cofnąć zegar biologiczny. Czym są przeciwutleniacze? Utlenianie to naturalny proces zachodzący w … Zobacz więcej »

Moc w czereśni

Czerwiec i lipiec to czas letnich owoców, między innymi oczywiście czereśni. Chętnie się nimi zajadamy i słusznie ponieważ zawierają są prawdziwą bombą witaminową. No i smakują wyśmienicie. Właściwości odżywcze czereśni Czereśnie to bogactwo minerałów i witamin. Znajdziemy tu witaminy z … Zobacz więcej »

Dlaczego diety roślinne są przyszłością?

Dieta głównie roślinna do tej pory miała wielu sprzymierzeńców oraz przeciwników. Wielu z nas słyszało, że podstawą żywienia powinny być zboża. Ale zmiana piramidy zdrowia, która funkcjonowała przez wiele lat sprawiła, że zaczęło być widoczne iż nawet lekarze i naukowcy … Zobacz więcej »

Jak zachować asertywność przy stole?

Współcześnie coraz więcej osób ma odmienne preferencje żywieniowe. Bywa, że osoby „wszystkożerne” nie rozumieją tego i próbują nas namawiać do kosztowania wielu potraw, których nie chcemy lub nie możemy jeść ze względu na chorobę. Jak sobie radzić z takim zachowaniem? … Zobacz więcej »

Prawdziwy powód anemii u wegetarian i nie tylko

Jednym z największych zarzutów jakie słyszą te osoby, które przechodzą na dietę wegetariańską jest twierdzenie, jakoby miałby od tego zachorować z braku żelaza. Współczesna nauka i dietetyka stanowi, że tylko mięso jest źródłem najbardziej przyswajalnego żelaza. Mięsożercy również cierpią na … Zobacz więcej »

Z jakich nawyków lepiej zrezygnować?

Każdy z nas chce dbać o zdrowie, stosując zdrową dietę i pilnując wagi. Niektórzy idą w tym o krok za daleko. Niektóre nawyki są nie tylko mało skuteczne, ale wręcz niepotrzebne. Oto kilka nawyków, które należy porzucić chociażby dla lepszego … Zobacz więcej »