Ciekawostki

Strona główna Ciekawostki

Dietoterapia w medycynie chińskiej

Medycyna chińska obejmuje bardzo wiele rozległych zagadnień. Aby być lekarzem chińskim niejednokrotnie potrzeba na to wielu lat nauki, a i tak nie można opanować...

Bary wegetariańskie nie są wcale zdrowe

Moda na zdrowe żywienie sprawiła, że wielu producentów żywności chce na niej dobrze zarobić. Nie jest to trudne, wykorzystują często naiwność klientów oraz ich...

Największe mity na temat diety wegańskiej

Na temat weganizmu wypowiadają się niestety najczęściej osoby, które nie mają o nim zielonego pojęcia i nie poświęciły nawet kilku chwil na zapoznanie się...

Skutki niedoboru kwasu żołądkowego

Kiedy pojawia się zgaga, uczucie pieczenia w żołądku i inne dolegliwości, wielu ludzi uznaje, że cierpi na nadkwasotę żołądka. Wówczas poleca się im leki...

Obiad i deser – tych dodatków lepiej unikać

Zdrowe odżywianie trudno jest zacząć, jeśli nie ma się odpowiedniego planu. Tu niestety potrzebne są konkretne, niekiedy drastyczne kroki. Oto produkty, których bez żalu...

Sposoby na zwiększenie odporności latem

Układ odpornościowy człowieka pozostaje w kontakcie z wszystkimi innymi układami ciała. Jest bardzo wrażliwy i reaguje silnie nawet na emocje, oddziałuje na niego stres....

Cholesterol nie jest szkodliwy?

Przez lata specjaliści od dietetyki oraz media głosili, że kluczem do zdrowego życia oraz szczupłej sylwetki jest niskokaloryczna dieta. Jedzenie małej ilości tłuszczu sprawia,...

Co zamiast leków przeciwbólowych i przeciwzapalnych?

Ból i stan zapalny to jedne z najpowszechniejszych, a przy tym najbardziej dokuczliwych dolegliwości chorobowych. Szczególnie u małych dzieci i starszych ludzi okazuje się...

Masło klarowane – zalety i sposób robienia

Masło klarowane to superfood jakie ostatnio stało się bardzo popularne na całym świecie. Inną nazwą dla niego jest nazwa masło ghee. Posiada ono tak...

Najlepsze źródła potasu

Potas jest w naszej diecie jednym z najbardziej potrzebnych pierwiastków. Nic dziwnego, że w naturze znaleźć go można w wielu produktach spożywczych i to...